США збили шпигунську кулю Китаю. У Пекіні обурені: що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

США збили шпигунську кулю Китаю. У Пекіні обурені: що відомо

США збили шпигунську кулю Китаю. У Пекіні обурені: що відомо
Джерело:  online.ua

В суботу, 4 лютого, американські військові все ж таки збили шпигунську кулю Китаю, яка літала над територією США.

Джерело:  AP newsCNN

Як збивали шпигунську повітряну кулю КНР над США та що відомо про наслідки 

За інформацією американських видань із посиланням на представників Пентагону, повітряну кулю вирішено було збити після її прольоту над секретними військовими об'єктами біля узбережжя штату Кароліна.

У територіальних водах США проводилася операція з підйому уламків аеростата.

Перед цим, відповідаючи на питання щодо китайської повітряної кулі над США, президент країни Джо Байден заявив: "Ми подбаємо про це".

Федеральне управління цивільної авіації і берегова охорона працювали над очищенням повітряного простору і води внизу.

Телевізійні кадри показали невеликий вибух, після чого куля опустилася до води.

За словами представника американського оборонного відомства, були задіяні винищувачі F-22, підняті з бази ВПС у штаті Вірджинія.

Військові США збили китайський аеростат над Атлантичним океаном за допомогою ракети AIM-9X, - повідомили журналісти.

Журналісти вказали, що по цілі випустили лише одну ракету.

При цьому, за інформацією видань,  France24/ AFP, президент США Джо Байден вимагав якнайшвидше збити шпигунську повітряну кулю КНР.

Вони успішно збили його. І я хочу похвалити наших авіаторів, які це зробили, - наголосив Байден.

Байден привітав пілотів винищувача зі збиттям повітряної кулі в повітряному просторі США і над територіальними водами США після того, як вона кілька днів літала над країною.

Міністр оборони США Ллойд Остін назвав операцію "навмисною і законною дією", яка стала відповіддю на "неприйнятне порушення Китаєм нашого суверенітету".

Американська влада спочатку не хотіла збивати апарат, побоюючись, що він може поранити людей і пошкодити майно на землі.

У суботу Байден заявив журналістам, що спочатку наказав військовим у середу збити кулю-шпигуна "якнайшвидше".

Проте, щоб не завдати "шкоди нікому на землі", Пентагон вирішив, що найкращий час для збиття, коли аеростат "буде над водою".

Реакція КНР на збиття власної шпигунської кулі над територією США

У МЗС Китаю висловили сильне невдоволення та протест у зв'язку зі збиттям американськими військовими, нібито цивільного безпілотного апарату.

Китайська сторона неодноразово інформувала американську сторону після перевірки, що аеростат призначений для цивільного використання і потрапив на територію США через форс-мажорні обставини – це була абсолютно випадковість, - заявляють в МЗС КНР.

Виявлення повітряної кулі спричинило дипломатичну кризу, а державний секретар США Ентоні Блінкен скасував поїздку до Китаю, заплановану на ці вихідні, через "безвідповідальний вчинок".

Китайська влада заперечує, що це була куля-шпигун, і натомість заявляє, що це був метеорологічний аеростат, який збився зі шляху.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?