Стали відомі подробиці перепалки України і Росії на Радбезі ООН
Категорія
Світ
Дата публікації

Стали відомі подробиці перепалки України і Росії на Радбезі ООН

Стали відомі подробиці перепалки України і Росії на Радбезі ООН
Джерело:  interfax.com.ua

В ході засідання Ради безпеки ООН відбулася словесна перепалка між  замглави МЗС України Вадимом Пристайко  і постпредом Росії в Організації Віталієм Чуркіним через текст заяви для преси за підсумками засідання, запропонованого російською делегацією.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Інтерфакс-Україна.
За словами Чуркіна, заява містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених Мінськими домовленостями, а також заклик Радбезу до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.
У відповідь Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Щодо заяви по Одесі, заступник міністра закордонних справ України запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.
"Я думаю, що це (пропозиція Росії - ред.) - нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію (в Одесі)", - зазначив українських дипломат.
Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких представник РФ в ООН знову звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах активістів на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з біглим екс-президентом Віктором Януковичем.
Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того, український дипломат нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 (що викарбовано на випущеній за підсумками анексії Криму медалі "За повернення Криму") - а це за день до підписання згаданих домовленостей, що може свідчити про те, що Росія заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи ні на які угоди.
У свою чергу представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. Представник Франції додав, що запропонована Росією заява не охоплює всі події і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.
У підсумку заяву так і не було прийнято і засідання Радбезу ООН було закрито. Головуючий запропонував продовжити обговорення з участю зацікавлених сторін після засідання.
Раніше повідомлялося, що  заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко в ході виступу на Раді безпеки ООН заявив, що на окупованій частині Донбасу знаходиться 34-тисячний контингент російських військ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?