Стали відомі подробиці ударів ЗСУ по авіабазах на території РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Стали відомі подробиці ударів ЗСУ по авіабазах на території РФ

Стали відомі подробиці ударів ЗСУ по авіабазах на території РФ
Джерело:  online.ua

Українські військові 5 грудня завдали ударів по авіабазах на території РФ за допомогою модифікованих радянських БПЛА Ту-141 "Стриж". 

Джерело: PoliticoDefense Express

Що відомо про удари ЗСУ по авіабазах окупантів на території РФ 

Видання посилається на поінформовані джерела серед українських військових, вказуючі на використання модифікованих радянських БПЛА Ту-141 "Стриж" під час атак на авіабази "Дягіляво" і "Енгельс".

Автори матеріалу зазначають, що успішна операція демонструє здатність української оборонної промисловості до інновацій, навіть якщо Росія купує дешеві іранські безпілотники.

Також атака на аеродроми демонструє, що ЗСУ здатні завдавати ударів усередині російської території.

Співробітник українського уряду, на якого посилається видання, вважає, що ключовим фактором успіху була несподіваність, і Росія просто "не очікувала нічого подібного".

Видання також зазначає, що "Укроборонпром" протягом кількох місяців заявляв, що працює над програмою створення безпілотників із дальністю близько тисячі км, але не розкривав подробиць проекту. У жовтні компанія опублікувала у Facebook повідомлення про те, що "наносить останні штрихи".

За інформацією Defense Express, Ту-141 "Стриж" – дрон 70-х років, який може розвивати трансзвукову швидкість 950-1100 км/год та вміє літати на низькій висоті до 10 метрів. Дальність польоту – до 1000 км. Видання припускає, що радянські дрони Ту-141 "Стриж" та Ту-143 "Рейс" могли отримати нову навігаційну апаратуру для більш точних ударів.

Тобто мова йде про перетворення цих радянських БПЛА на справжні крилаті ракети наземного базування і, відверто, це найкраще що можливо було зробити з Ту-141 "Стриж" та Ту-143 "Рейс", бо до 2022 року їх скоріше розглядали, як просто мішені для тренування розрахунків ЗРК, - йдеться у матеріалі видання.

За словами речника Командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, вибухи на авіабазах в РФ та у Бєлгороді і інших регіонах чітко вказують, що розв'язана Кремлем злочинна війна проти України, стосується кожного громадянина РФ.

Як помітно з новин "Бавовнятко" ходить по аеродромах і окупанти кудись "зникли". Але не зникли, військовою термінологією це називається розосередилися. По різних аеродромах вони порозтягували свої стратегічну авіацію, де це тільки можливо. Зокрема, де є злітно-посадкові смуги, які вони можуть використовувати, - підкреслив Ігнат.

Речник ПС ЗСУ зазначив, що наразі окупанти не проявляють значної активності підрозділами авіації.

Ті військові та цивільні росіяни, які казали, що "спецоперація" мене не стосується", то тепер вже зрозуміло, що нікуди вони не дінуться від війни. Від тих наслідків російської агресії, яку засуджує весь світ. Вона тепер буде стосуватися кожного. Тепер ніде не можна бути в безпеці. Ми ж бачили не перші такі "Бавовнятка". Був Крим та аеродром "Міллєрово" на початку агресії, - наголосив Ігнат.

За його словами, всі ці інциденти на російській території мають психологічний влив на цивільних та військових РФ.

Бачимо, що у Бєлгороді теж зі світлом проблеми, з нафтобазами. Чомусь так трапляється. Тому це повинно бути серйозним психологічним фактором впливу, крім військового на населення Росії та її військових. Що тепер не зрозуміло, чи буде безпечно навіть у їх тилових регіонах, - зазначив Ігнат.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?