Стало відомо, чому Обама так і не дав летальну зброю Україні: з'явилися несподівані деталі
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, чому Обама так і не дав летальну зброю Україні: з'явилися несподівані деталі

Стало відомо, чому Обама так і не дав летальну зброю Україні: з'явилися несподівані деталі
Джерело:  online.ua

Президент США Барак Обама

не став допомагати Україні летальною зброєю в розпал протистояння з Росією на Донбасі в 2014 році, побоюючись викликати пряме зіткнення з Москвою.


Про це йдеться в статті американської Foreign Policy, переклад якої зробив ONLINE.UA.


«Президент Обама, демократ, допомагав розділити тягар українських бід неохоче, почасти зі страху спровокувати пряму конфронтацію з Москвою», - йдеться в публікації.


Крім того, «питання про те, чи слід постачати зброю (зокрема, протитанкову) Києву викликало бурхливі дебати всередині і поза адміністрацією, коли війна досягла свого піку в 2014 році».


«У 2014 році російські війська захопили і анексували Крим, а потім РФ відправила військових на схід України, щоб підтримати там сепаратистів. Водночас Обама відхилив пропозицію Байдена і більшості своїх радників і не прийняв рішення про постачання зброї українським військовим», - підкреслили автори статті.


За їхніми даними, «Обама побоювався можливої ​​ескалації військового протистояння між Києвом і Москвою, в разі якої Росія, ймовірно, переможе, і брав до уваги сильний опір європейських столиць такому розвитку подій».


«Замість цього Обама наполіг на економічних санкціях проти РФ і погодився, щоб Німеччина і Франція стали посередниками в дипломатичних зусиллях Києва і Москви щодо вирішення конфлікту», - йдеться в матеріалі.


У свою чергу Дерек Солей, який на той час займав високий пост в Пентагоні, сказав, що «радники Обами були практично одностайні в заклику до озброєння силовиків України».


"Це був один з небагатьох випадків, які я можу згадати в адміністрації Обами, коли майже кожен високопоставлений чиновник був за те, щоб зробити щось, проти чого виступає президент", - написав він у своїй книзі The Long Game.


При цьому автори додають, що «Білий дім настільки хотів уникнути будь-якої напруженості у відносинах з Росією, що відправляв нелетальне військове спорядження в Україну на вантажівках замість військових літаків США - на всякий випадок, щоб літаки не були сприйняті як провокація».


Більше

читайте на ONLINE.UA: Украина теряет жесткого помощника в США, но есть шанс на смертельное оружие - Foreign Policy

.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?