Стало відомо, хто дійсно вивіз подаровану Лаврову ікону з ОРДЛО в Боснію
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, хто дійсно вивіз подаровану Лаврову ікону з ОРДЛО в Боснію

Стало відомо, хто дійсно вивіз подаровану Лаврову ікону з ОРДЛО в Боснію
Джерело:  online.ua

Історія зі скандальним подарунком боснійців главі МЗС РФ Сергію Лаврову триває - російський міністр після ноти протесту України повернув старовинну ікону з Луганська владі Боснії і Герцеговини, але та не поспішає давати офіційні пояснення в зв'язку з виниклим інцидентом. Однак, вже відомо, що українська ікона, яку Лаврову подарував голова президії БіГ Мілорад Додік, потрапила в Сараєво через Росію і Сербію. А до Додіка вона потрапила від глави асоціації сербських ветеранів Душко Вукотича, який в 2018 році її нібито отримав від ватажків так званих "ЛНР" і "ДНР". Хто дійсно вивіз подаровану Лаврову ікону з ОРДЛО в Боснію, розповів колишній глава асоціації ветеранів Сербії Драган Савич. Подробиці скандального інциденту повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Балканський оглядач.

Савич уточнив, що ікону Додіку Вукотич подарував 29 травня 2018 року в Баня-Луці. Туди Вукотич, за словами Савича, привіз ікону з Донбасу через Росію і Белград, додавши, що не знає, чи були у Вукотича будь-які супровідні папери для цього, як це зазвичай буває при таких обставинах.

"Душко Вукотич поїхав на Донбас у 2018 році в якості голови Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської для участі в засіданні об'єднання "Спадкоємці Перемоги". Ця організація активно працює в окупованих Криму та Донбасі. Представники "влади" Луганська і Донецька і передали главі сербських ветеранів ікону із зображенням Святого Миколая, яку він потім привіз Додіку", - пояснив Савич, як ікона з окупованого Донбасу виявилася в Боснії.

Тим самим він спростував заяви радника Додика Радована Ковачевича, який стверджує, що подарована Лаврову ікона останні 15 років належала родині з Баня-Луки. "Казки" про сімейну ікону Савич назвав "брехнею і шахрайством".

Сам Вукотич не підтвердив, але і не спростував звинувачення на свою адресу. Він заявив, що розслідування має вести Інтерпол.

"Я не маю наміру захищатися і тим самим годувати різних божевільних! Всім відомо, що Інтерпол працює над цією справою. Це найбільше в світі агентство безпеки! Нехай люди роблять свою роботу, я завжди доступний їм, а також усім агентствам держави, де багато хто з нас живуть серед божевільних, які прагнуть уваги медіа! ", - сказав Вукотич журналістам.

Примітно в цій історії те, що Лавров вирішив повернути ікону як небажаний подарунок. Відразу після цього посольство України в БіГ попросило офіційно пояснити, як ікона, яка є власністю України, потрапила в Боснію.

Як відомо, під час візиту Лавров до Боснії і Герцоговини 14 грудня сербський представник президії Мілорад Додік подарував Лаврову позолочену ікону XVIII століття. Пізніше стало відомо, що вона з Луганська, а на зворотному боці ікони видно відбиток - "УРСР. Народний комітет освіти. Укрнауки. Одеська крайова комісія". Посольство України в Боснії і Герцеговині направило ноту протесту до Міністерства закордонних справ БіГ, в якому попросило надати детальну інформацію про те, чому 300-річну українську ікону подарували члену команди Володимира Путіна, і як вона опинилася в Сараєво. 18 грудня стало відомо, що прокуратура Боснії і Герцеговини порушила справу і почала перевірку походження ікони.

23 грудня Лавров повідомив, що передав ікону в посольство Боснії і Герцеговини в Москві. Через два дні посол Боснії в Росії Желько Самарджия заявив, що особисто привіз ікону з Москви і передав її в офіс голови президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додика.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що історією подарованої Лаврову ікони з Донбасу тепер займається Інтерпол.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?