Стало відомо, що станеться з розколом ПЦУ – більшість архіреїв висловили свою позицію
Категорія
Україна
Дата публікації

Стало відомо, що станеться з розколом ПЦУ – більшість архіреїв висловили свою позицію

Стало відомо, що станеться з розколом ПЦУ – більшість архіреїв висловили свою позицію
Джерело:  BBC

Сьогодні у Володимирському соборі Києва пройшло урочисте богослужіння на чолі з патріархом Філаретом. Ще вчора багато хто прогнозував, що церковна літургія на честь святого Макарія стане початком нового розколу в українському православ’ї чи навіть призведе до втрати томосу. На щастя, цього не сталося. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC, більшість архієреїв проігнорували запрошення Філарета.

Наявність на богослужінні лише 4-х з 60 запрошених архієреїв ПЦУ означає, що наміри патріарха Філарета скликати Архієрейський собор для повернення старого уставу УПЦ (КП) провалилися.

Що цікаво, запрошення на богослужіння були надруковані на бланках Київського патріархату і підписані «патріархом Київським і Всієї Руси-України» Філаретом.

Крім того, в запрошеннях було написано, що 14 травня це свято відзначає саме УПЦ (КП). Про Православну церкви України (ПЦУ) не містилося жодного слова.

Глава ПЦУ Єпіфаній своє запрошення отримав не одразу. Філарет надіслав його митрополиту лише після того, як інформація просочилася у ЗМІ.

З часу створення ПЦУ між Філаретом та Єпіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві, адже почесний патріарх Філарет не задовольнився символічним статусом і досі намагається зберегти максимум впливу на життя церкви.

Експерти розглядали сьогоднішнє богослужіння як своєрідний «парад сил», на якому Філарет мав перевірити, на кого з ієрархів ПЦУ він може розраховувати в намірі відновлення УПЦ (КП).

За даними BBC, Вселенський патріархат однозначно підтримує Єпіфанія та навіть не виключає відкликання томосу в разі відновлення Київського патріархату.

У відповідь на запрошення на святкування приїхали тільки чотири єпископи з понад 60: архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також три ієрархи із колишніх приходів УПЦ (КП) у Росії: митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

Не приїхав у Київ один із найвпливовіших ієрархів ПЦУ, який на об’єднавчому соборі був основним суперником Єпіфанія – митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Джерела називали одним із можливих союзників Філарета.

Митрополит Єпіфаній також не прибув до Володимирського собору, віддавши перевагу запланованому раніше візиту до Маріуполя.

Нагадаємо, що наш сайт вже писав про причині, через які Філарет та Єпіфаній посварилися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?