Стало відомо, як МВФ відреагував на зниження тарифів на газ в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Стало відомо, як МВФ відреагував на зниження тарифів на газ в Україні

Стало відомо, як МВФ відреагував на зниження тарифів на газ в Україні
Джерело:  online.ua

Підвищення тарифів на газ для населення України було головною умовою МВФ для виплати кредиту - з 2017 року українська влада перебувала в складному переговорному процесі з газового питання, за яким ледве вдалося досягти компромісу. І тепер, після виникнення кризової ситуації з тарифами в Україні, газове питання і зобов'язання України щодо нього знову встали на перший план переговорів. У МВФ стурбовані тим, що український уряд знову вирішив регулювати ціни на газ і знизивїх для населення на 30%. У Фонді нагадали Києву про чіткі зобов'язання за ринковим тарифоутворенням на ринку природного газу. Глава українського уряду Денис Шмигаль 18 січня повідомив, що привів місії МВФ всі аргументи, які підтверджують вимушене зниження тарифів. В "Нафтогазі", за його словами, також запевнили Фонд, що Україна не виходить за рамки своїх зобов'язань. Глава Кабміну переконаний, що співпраця з МВФ продовжиться в абсолютно конструктивному режимі і переговори по кредитному питання відбудуться в запланованому порядку. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Звичайно, вони (місія МВФ- ред.) будуть очікувати виходу кінцевого документа, щоб переконатися, що ми дійсно повертаємося до тарифного регулювання. Я впевнений, що місія МВФ завершить свою роботу в Україні, і ми будемо рухатися з ними далі так, як і планували ", - розповів Шмигаль про реакцію МВФ на зниження тарифів на газ в Україні.

Прем'єр нагадав, що зниження і обмеження тарифів на газ для населення на рівні 6,99 грн за куб. м вводиться тимчасово і не є поверненням до режиму спецзобов'язань, від яких Україна відмовилася в рамках програми поточної співпраці з МВФ stand-by. Він сподівається, що зможе в цьому переконати представників місії.

Нагадаємо, місія МВФ в Україні відновила роботу з 11 січня. За її підсумками керівництво України розраховує отримати згоду на виплату нового кредитного траншу в розмірі 700 тисяч доларів. Як відомо, програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через сумніви МВФ в дотриманні Україною базових принципів співпраці за програмою. Але після запевнень Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією, прийняття держбюджету-2 021 і відновлення оргструктури Нацбанку, переговори вдалося відновити.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні остаточно затвердили нові тарифи на газ. Нова ціна на газ буде єдиною для всіх - 6,99 грн за кубічний метр. Ці знижені тарифи будуть діяти до завершення карантину або до закінчення опалювального сезону, якщо карантинні обмеження скасують раніше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?