Стало відомо, які карантинні обмеження незабаром введуть в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Стало відомо, які карантинні обмеження незабаром введуть в Україні

Стало відомо, які карантинні обмеження незабаром введуть в Україні
Джерело:  online.ua

Вже наприкінці вересня всю Україну можуть перевести в “жовту” зону карантину. Що стосується червоного рівня епідемічної небезпеки, то до нього слід готуватися на жовтень-листопад. Втім, вакциновані українці матимуть чимало поблажок.

Джерело: “РБК-Україна”.

Експерти та чиновники стверджують, що епідемічна ситуація в Україні поки що не критична, але все-таки поступово погіршується. Значна кількість нових хворих в Україні – це результат циркуляції агесивного дельта-штаму.

"Дуже важко спрогнозувати, коли ми досягнемо піку захворюваності. Зростання кількості нових випадків під час цієї хвилі йде повільніше ніж в період попередньої, весняної. Це пов'язано з тим, що певна кількість людей вже перехворіла і з тим, що велика кількість українців вже вакциновані. Це сприяє уповільненню поширення вірусу", – зазначив президент Асоціації анестезіологів, професор Сергій Дубров.

Наразі Кабмін готує країну до переходу в жовту зону, але в МОЗ обіцяють послабити обмеження для вакцинованих. Такі зміни уряд може затвердити вже цього тижня, однак вони вступлять в силу тільки через сім днів.

Як стало відомо ЗМІ, в Кабміні збираються переглянути умови адаптивного карантину в жовтих і червоних зонах.

"Ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованих до звичної. Більшість обмежень в жовтому і червоному рівнях не будуть застосовуватися, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі закладів", – заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Послаблення обмежень для вакцинованих

За інформацією ЗМІ, Кабмін планує дозволити кінотеатрам, спортзалам та іншим закладам не дотримуватися в "жовтій" зоні обмеження щодо заповнюваності за умови, що персонал і відвідувачі будуть вакциновані. В цій зоні "поблажки" поширять навіть на вакцинованих людей однією дозою. Відсоток щеплених поки не затвердили.

У "червоній" зоні зупиняти не будуть роботу ресторанів за умови вакцинації співробітників і відвідувачів. Вимагати будуть не одну, а дві дози вакцини, відсоток щеплених також поки не затверджено. Перевірки клієнтів будуть здійснювати за допомогою додатку "Дія" - там вже доступний внутрішній ковід-паспорт. Для тих, хто не користується смартфоном, дозволять використання паперових документів. Особи, яким протипоказана вакцинація, зможуть отримувати спеціальні довідки.

Більшість навчальних закладів змушена буде перейти на дистанційне навчання. За інформацією видання від джерел в Кабміні, з 1,3 млн співробітників українських освітніх закладів першу дозу вакцини отримали тільки 44%, а другу – 34%. Вакцинація педагогів є добровільною і примушувати їх щепитися в уряді не будуть.

Обмеження роботи громадського транспорту вводити не планують.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?