Столтенберг оцінив перспективи членства України в НАТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Столтенберг оцінив перспективи членства України в НАТО

Столтенберг оцінив перспективи членства України в НАТО
Джерело:  online.ua

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, наразі Україна як ніколи раніше близька до вступу в Альянс. 

Джерело: брифінг Столтенберга із президентом Володимиром Зеленським

Чому майбутнє України в НАТО 

Генсек НАТО зазначив, що підтримка України у світі продовжує зростати, у той час, як Росії, навпаки, зменшується.

Очільник Альянсу підкреслив, що українські військові б'ються за власні родини і майбутнє своєї країни, а російські окупанти проливають кров за імперські ілюзії Кремля.

Після Вільнюського саміту у липні ми всі погодилися із тим, що Україна вступить до НАТО. І було ухвалено три історичних рішення для того, щоб це втілити у реальність, - зазначив Столтенберг.

Глава НАТО підкреслив, що шлях до членства України в Альянсі буде скорочено через відмову від виконання плану дій щодо вступу.

Які кроки у НАТО запланували для прискорення членства України

Окрім цього має бути узгоджена програма, за якою українські військові стануть абсолютно сумісними за арміями інших країн-членів.

Також планується зміцнення політичних зв’язків НАТО та України на беспрецедентному рівні. Йдеться про створення комісії Україна-НАТО.

Ці три рішення означають, що Україна зараз ближча до НАТО як ніколи раніше… Майбутнє України - в НАТО. І ми працюємо над підготовкою до цього, - зазначив Столтенберг.

За його словами, члени Альянсу продовжуватимуть надавати допомогу Україні на тлі агресії з боку Росії.

Столтенберг підкреслив, що країни-члени Альянсу поділили між собою майже 100 млрд євро військової допомоги Україні, половина з яких надійшла від США.

НАТО здійснює спільні закупівлі впродовж багатьох років. Сьогодні я можу підтвердити, що Альянс має рамкові контракти на 2,4 мільярда євро на основні боєприпаси… Йдеться про 155-мм боєприпаси для артилерії, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для танків, - заявив генсек Альянсу.

На його думку, це допоможе членам НАТО поповнити свої запаси під час підтримки Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?