Столтенберг закликав РФ негайно звільнити журналіста Гершковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг закликав РФ негайно звільнити журналіста Гершковича

Столтенберг закликав РФ негайно звільнити журналіста Гершковича
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію негайно звільнити звинуваченого у шпигунстві журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Джерело: пресконференція Столтенберга

РФ має звільнити журналіста Гершковича

Столтенберг зазначив, що підтримує заклик США негайно звільнити безпідставно затриманого журналіста.

Його арешт викликає занепокоєння. Важливо поважати свободу преси, права журналістів, права ставити питання та виконувати свою роботу. Тому ми закликаємо до його негайного звільнення, - наголосив Столтенберг.

Україна не стане членом НАТО без перемоги у війні 

Столтенберг зазначив, що позиція Альянсу щодо вступу України не змінилась, але без перемоги у війні це не буде мати значення.

Тож першим і найневідкладнішим кроком для союзників Києва є підтримка та подальше посилення військової, летальної, нелетальної та економічної підтримки України, - підкреслив генсек НАТО.

Столтенберг підкреслив, що наразі Альянс розглядає подальші політичні відносини з Україною та прагне розширити роботу над найбільш довгостроковими реформами.

Генсек НАТО також наголосив, що після завершення війни країни блоку повинні будуть вжити заходів для недопущення та стримування подальшої агресії РФ.

Завтра ми проведемо комісію НАТО-Україна з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. У зв'язку з агресивною війною Росії і нашою підтримкою Києва. Ми не знаємо, коли закінчиться ця війна. Але коли це станеться, нам потрібно буде вжити заходів, щоб Україна могла стримувати майбутню агресію. І історія не повторюється, - зазначив Столтенберг.

За його словами, НАТО не може дозволити РФ підривати європейську безпеку.

Я вітаю мирний план президента Володимира Зеленського, який підтримує принципи, що лежать в основі Статуту ООН. Він забезпечує основу для справедливого і стійкого миру. Але немає жодних ознак того, що Володимир Путін готується до миру. Він готується до нової війни, - підкреслив Столтенберг.

Генсек Альянсу додав, що країни-члени НАТО будуть підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Ось чому ми єдині в нашій рішучості не здаватися. І підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Союзники доставили 65 мільярдів євро військової допомоги. І я вітаю, що в Україну почали надходити сучасні бойові танки та інша бронетехніка. Це може мати реальне значення на лінії фронту і дозволити українським силам звільнити більше території, - зазначив Столтенберг.

Він також наголосив, що Альянс обговорить подальше посилення допомоги Україні.

Ми обговоримо, як ми можемо посилити нашу підтримку, зокрема шляхом продовження зміцнення Збройних сил України. І підтримує їхній перехід від радянських часів до обладнання та доктрини НАТО, - пообіцяв Столтенберг.

В той же час генсек НАТО зазначив, що Китай зробить велику помилку, якщо вирішить постачати зброю РФ.

За його словами, на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО планується обговорити зростання зближення Росії з Китаєм.

Будь-яке надання Китаєм смертоносної допомоги Росії було б великою помилкою. У той час, коли Росія та Китай кидають виклик міжнародному порядку та демократичним цінностям, ще важливіше, щоб ми трималися разом як союзники по НАТО. І з однодумцями, - підкреслив Столтенберг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?