Столтенберг запропонував Путіну компроміс щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг запропонував Путіну компроміс щодо України

Столтенберг запропонував Путіну компроміс щодо України
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО закликав очільника Кремля відвести збройні сили від українського кордону напередодні прийдешніх різдвяно-новорічних свят. Єнс Столтенберг водночас не став обіцяти Володимиру Путіну виконання вимог офіційної Москви про так звані "гарантії безпеки", які напередодні опублікувало Міноборони Росії. 

Джерело: інтерв'ю Столтенберг для dpa

Вкотре підкресливши, що питання приєднання України до Альянсу залишається виключно питанням дипломатичних відносин нашої країни та НАТО, генсек нагадав, що Росія не може впливати на це рішення. Він водночас висловив готовність до переговорів щодо згаданих гарантій безпеки.

Ми готові сісти і поговорити з Росією в Раді НАТО-Росія. Проте ми не підемо на компроміси щодо основних принципів. Ми не можемо поставити під сумнів право НАТО захищати та боронити всіх союзників, а також основний принцип, згідно з яким кожна нація має право обирати свій власний шлях.

– Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Також чиновник перекреслив очевидні прагнення Росії до повернення сфер власного геополітичного впливу, нагадавши, що період холодної війни і конфронтації з Заходом минув, а очолювана ним організація намагається працювати над стабілізацією і забезпеченням миру в трансатлантичному просторі.

Ідея про те, що така велика держава, як Росія, може вирішувати, що можуть, а що не можуть робити менші сусіди, знову повертає поняття сфер впливу. Це абсолютно суперечить всьому, що забезпечувало мир і стабільність у Європі після закінчення холодної війни.

– генсек НАТО

Росія має можливість забезпечити мирне та ненапружене Різдво для всіх, заявив політик. При цьому не відповів чітко на запитання, чи підозрює він, що переміщення військ було спробою Росії насамперед вимагати поступок із боку НАТО в питаннях безпеки.

Раніше ми повідомляли, що за даними західних ЗМІ (Welt) НАТО підвищило готовність своїх військ з огляду на напруження ситуації на українсько-російському кордоні. У матеріалі видання зазначають:

Окрім українського конфлікту, метою є покращення захисту союзників східних держав-членів (Польща, Румунія, країни Балтії). Там відчувається дедалі більша загроза через останні події на російсько-українському кордоні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?