Суд "ДНР" засудив до страти трьох іноземців за службу у складі української армії
Категорія
Україна
Дата публікації

Суд "ДНР" засудив до страти трьох іноземців за службу у складі української армії

Суд "ДНР" засудив до страти трьох іноземців за службу у складі української армії
Джерело:  online.ua

У так званій "ДНР", суд виніс вирок двом британцям і марокканцю, які воювали на боці України та потрапили в полон. Усіх трьох засудили до страти. 

Джерело: росЗМІ, BBC

У "ДНР" трьох іноземців засудили до смертної кари

Так званий "Верховний суд ДНР" виніс вирок іноземцям, які воювали на боці України – Ейдену Асліну, Шону Піннеру (громадяни Великої Британії) та Саадуну Брагіму (громадянин Марокко).

Так званий суд тимчасово окупованого регіону України визнав їх “винними у спробі насильницького захоплення влади у ДНР, а також у проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності”.

Вони засуджені бойовиками до страти. У них є місяць на апеляцію.

Якщо "голова ДНР" помилує засуджених, смертна кара може бути замінена на довічне або 25 років колонії.

Смертна кара, згідно із "законами" так званої "ДНР", виконується розстрілом.

Суд пройшов у найкоротший термін і не був доступним для журналістів. Усі новини, що надходили із суду, з'являлися у російських державних ЗМІ. Наприклад, ці ЗМІ стверджували, що обвинувачені зізналися у "проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності" - ця стаття передбачає тривалі терміни ув'язнення аж до довічного.

Прокремлівські журналісти публікували лише короткі відеозаписи із цього процесу. При цьому родичі засуджених неодноразово говорили, що їхні близькі не отримали нормального захисту, а надані "адвокати" нічого не робили.

Влада Британії вже раніше закликала "ДНР" "поставитися з милосердям" до британців, що потрапили в полон. А заступник прем'єра країни Домінік Рааб обіцяв подати всі необхідні скарги, аби заперечити вирок.

Нагадаємо, 43-річний Шон Піннер та 28-річний Ейдан Еслін, які служать добровольцями в лавах української морської піхоти, взяли в полон російські війська в Маріуполі.

Еслін у 2018 році записався добровольцем до лав ЗСУ та тричі їздив на передову лінію фронту до кінця лютого 2022 року. Під час повномаштабного вторгнення РФ, він перебував на Донбасі.

Піннер у 2018 році він переїхав до України, пізніше підписав контракт з ЗСУ.

21-річний марокканець Саадун Брагім також був у Маріуполі. "ДНР-івцям" він сказав, що не міг знайти у Марокко роботу, тому у 2019 році переїхав до України. У 2021 році Брагім підписав трирічний контракт і подався служити разом з Ейденом, з яким познайомився у соцмережах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?