Суд ЄС визнав незаконними санкції проти оточення Януковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Суд ЄС визнав незаконними санкції проти оточення Януковича

Суд ЄС визнав незаконними санкції проти оточення Януковича
Джерело:  online.ua

Ще навесні поточного року Рада Європейського Союзу продовжив на один рік санкції проти українського президента-втікача Віктора Януковича і його соратників. Вони стосуються десяти осіб, які відповідальні за зловживання з державними фондами або зловживання владою в Україні. Однак, санкції ЄС проти колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького зняли. Тоді причини виключення Азарова з списку санкцій не називалися, але в грудні суд ЄС озвучив своє рішення з цього питання - санкції проти Азарова суд назвав незаконними, тому постановив скасувати їх, а Раду Європи зобов'язав сплатити витрати суду, який прийняв рішення на користь Азарова. Рішення суду ЄС було прийнято ще 16 грудня, але прес-служба суду опублікувала його тільки зараз, передає ONLINE.UA.

"Зважаючи на всі вищевикладені міркування не було встановлено, що Рада до прийняття оскаржуваних актів забезпечувала дотримання українською судовою адміністрацією права на захист і право заявника на ефективний судовий захист в кримінальному процесі, на яке він посилався. Звідси випливає, що, вирішивши зберегти ім'я заявника в списку , Рада припустилася помилкової оцінки. За цих обставин оскаржувані дії повинні бути анульовані в тій мірі, в якій вони відносяться до заявника, без необхідності розглядати клопотання останнього про заходи щодо організації процедури. Рада Європейського Союзу повинна оплатити витрати суду ", - постановив суд ЄС.

У суді ЄС вважають, що Рада Європи не проконтролювала дотримання українською судовою системою права на захист колишнього українського прем'єр-міністра Миколи Азарова, який після повалення режиму Януковича втік до Росії і проживає там до теперішнього часу. Суддя дійшов висновку, що Рада Європи припустилася помилки, коли внесла Азарова в санкційні списки.

Нагадаємо, після втечі в 2014 році колишнього українського президента Віктора Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Скандальний політик фігурує в справах про незаконне заволодіння резиденціями "Межигір'я" і "Сухолуччя", фальсифікації результатів голосувань за "диктаторські закони", злочинах проти майданівців, численних важких економічних злочинах, хабарах, замаскованих під винагороду за авторські книги. Варто також нагадати, що раніше районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і засудив до 13 років ув'язнення.

Як відомо, санкції ЄС досі діють проти Януковича, бувшого глави МВС Віталія Захарченка, ексгенпрокурора Віктора Пшонки і його сина Артема, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, бувшого першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, ексміністра доходів і зборів Олександра Клименко, ексміністра освіти Дмитра Табачника, олігарха Сергія Курченко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Янукович хоче на засідання щодо розстрілів на Майдані- в Україні відреагували.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?