Суд Москви оприлюднив апеляційне рішення за вироком Навального
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд Москви оприлюднив апеляційне рішення за вироком Навального

Суд Москви оприлюднив апеляційне рішення за вироком Навального
Джерело:  online.ua

Європейський суд з прав людини направив Росії вимогу негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального. Для цього суд застосував правило 39 регламенту, що було зроблено вперше в історії ЄСПЛ. Але російська влада, як і суд Москви відмовився виконувати вимогу, публічно заявивши, що ЄСПЛ для Росії не указ. Московський міський суд в апеляційній постанові за вироком Навальному вказав, що ЄСПЛ не є вищим судом для судової системи РФ і не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на постанову суду.

"Представлене стороною захисту суду апеляційної інстанції Рішення Європейського Суду з прав людини від 17 лютого 2021 року про застосування забезпечувальних заходів і негайне звільнення Навального, не може бути прийнято до уваги, оскільки зазначена судова інстанція не є вищим судом для судової системи Російської Федерації і не має права давати судам Російської Федерації будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, пов'язану з виконанням вироків, що вступили в законну силу; дане питання може бути вирішено тільки судом Російської Федерації відповідно до вимог національного законодавства ", - йдеться в апеляційному рішенні суду Москви за вироком Навального.

Розглянувши скаргу, Мосміськсуд не знайшов порушень конституційних прав, Конвенції про захист прав людини і основних свобод при розгляді справи Навального. У постанові зазначено, що заяви захисту політика про наявність підстав побоюватися за його життя і здоров'я в умовах позбавлення волі, а також про те, що позбавлення Навального свободи мало політичні мотиви, є "голослівними домислами самого засудженого та його адвокатів".

Нагадаємо, суд, на якому було розглянуто апеляцію на заміну опозиціонеру Олексію Навальному умовного терміну у так званій справі "Ів Роше" на реальний, відбувся 20 лютого в Москві. Суд залишив в силі реальний тюремний термін Навальному, незважаючи на вимогу ЄСПЛ. Навальному доведеться відбувати термін в колонії загального режиму майже 2,5 року і вийде на свободу лише в середині літа 2023 року. Правда, суд незначно скоротив термін ув'язнення Навальному. 1,5 місяці, які політик перебував під домашнім арештом з грудня 2014 року по лютий 2015 року, суд зарахував до строку відбування покарання, завдяки чому тюремний термін скоротився.

До речі, в команді російського президента Володимира Путіна також відреагували на вимогу ЄСПЛ і категорично відмовилися його виконувати. Віце-спікер Держдуми Петро Толстой пояснив, що змінена Путіним Конституція Росії дозволяє ігнорувати будь-які вимоги Європейського суду з прав людини. Таким чином Толстой в черговий раз дав зрозуміти, що ніякі міжнародні зобов'язання Кремль не збирається виконувати, а в Росії тепер буде діяти та правова юридична система, яка вигідна Путіну.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз затвердив персональні санкції проти режиму Путіна. Список імен поки не розголошується, але відомо, що санкції готують щодо керівників силових структур РФ - голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, директора Росгвардіі Віктора Золотова, директора ФСВП Олександра Калашникова і генерального прокурора РФ Ігоря Краснова. Нові санкції проти режиму Путіна стануть відповіддю на незаконний арешт і тюремне ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального і розгін росіян на акціях протесту в його підтримку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?