Суд над Януковичем: процес із продовженням
Категорія
Політика
Дата публікації

Суд над Януковичем: процес із продовженням

Суд над Януковичем: процес із продовженням
Джерело:  online.ua

4 травня в Києві починається судовий процес у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича. Хоча суд буде заочним, до нього буде прикуто чимало уваги, а вердикт матиме важливе політичне і правове значення, пише політолог Євген Магда в своїй статті для ONLINE.UA.

Сам факт суду над екс-президентом країни для України виглядає безпрецедентним. У новітній політичній історії нашої країни глави держави неодноразово критикували своїх попередників, однак можливість довести їх провину в скоєнні злочинів в залі суду не розглядалася в принципі. Ніхто не хотів порушувати негласну домовленість про недоторканність екс-президентів. Однак події Євромайдану, анексія Криму та конфлікт на Донбасі кардинально змінили підходи до правосуддя в цьому питанні.

Своєрідним анонсом до розгляду резонансної справи стало не стільки першотравневе відеозвернення Юрія Луценка, в якому той пообіцяв, що процес не стане політичним судилищем, скільки повідомлення про завершення конфіскації 1,42 мільярда доларів, вкладених в державні цінні папери. Наївно розраховувати побачити на них відбитки пальців самого Віктора Федоровича, тут для нинішньої влади важливіше демонстрація здатності повернути вкрадене його соратниками. І - що ще важливіше - направити отримані кошти на фінансування державних потреб.

Звичайно, заочний характер процесу викличе чимало пересудів і нарікань, оскільки законодавство для проведення суду над Януковичем змінювалося вже по ходу. Одними запевненнями Юрія Луценка про повне гарантування прав підсудного в цьому випадку не обійтися. Не варто забувати, що в ближньому зарубіжжі осіли чимало соратників "легітимного" з юридичними дипломами, та й сам Янукович навряд чи має намір здаватися без бою: в разі вироку суду його цінність для російських господарів істотно знизиться. Тому юристи Януковича шукатимуть можливість в разі обвинувального вироку оскаржити його в ЄСПЛ.

Вважаю, що головна політична мета процесу - не стільки довести факт державної зради четвертого українського президента, скільки довести, що він перебував на дистанційному управлінні з Кремля з усіма витікаючими наслідками. Цьому повинні послугувати свідчення покійного Дениса Вороненкова і Іллі Пономарьова, який часто буває в Києві - екс-депутатів Державної Думи, копія звернення Януковича до Путіна з проханням ввести російські війська, отримана з ООН, і інші докази. Генеральний прокурор має намір особисто представляти обвинувачення в суді, який в разі обвинувального вироку здатний дати додатковий імпульс політичній кар'єрі Юрія Луценка.

Читайте також: Павутиння Путіна: хто наступна жертва?

Ще один важливий факт - в разі заочного засудження Януковича за аналогічною процедурою можуть бути винесені вироки і щодо інших його соратників, причому не тільки в правовому, а й в економічному сенсі - з конфіскацією майна за особливо тяжкий злочин, яким є зрада Батьківщині. За сприятливого збігу обставин Україна могла б навіть призупинити співпрацю з МВФ, оскільки кошти, які повертаються таким чином, з лишком перекриють розміри траншей Фонду. Звичайно, якщо українська Феміда знайде можливості для конфіскації.

Але найважливішим залишається суспільно-політичне звучання: команді Порошенка необхідно довести, що мав місце факт державної зради, тому і конфлікт на Донбасі не можна називати громадянською війною, а варто охарактеризувати як втручання Росії. В умовах гібридної агресії працюють далеко не всі елементи міжнародного права, це потрібно враховувати і адаптуватися до нових реалій. Зустріч Путіна і Меркель в Сочі нікого не повинна вводити в оману: хоча лідери Росії і Німеччини підкреслили прихильність виконання Мінських домовленостей, ніяких позитивних зрушень в їх виконанні чекати не варто. Більш того - Україні потрібно готуватися до найрізноманітніших сценаріїв розвитку ситуації.

З точки зору політичної доцільності і підвищення рівня довіри суспільства до влади слідом за ймовірним визнанням Віктора Януковича винним у зраді Батьківщини слід ухвалювати закон про імпічмент президента, однак в сучасних українських реаліях цей сценарій виглядає фантастичним.

Євген Магда, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?