Суд ООН проведе слухання по справі України проти РФ за конвенцію про геноцид
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд ООН проведе слухання по справі України проти РФ за конвенцію про геноцид

Суд ООН проведе слухання по справі України проти РФ за конвенцію про геноцид
Джерело:  online.ua

Міжнародний суд ООН розгляне другу справу за позовом України проти РФ – щодо конвенції про геноцид. Зокрема 18 вересня відновлюються слухання в цьому процесі. 

Джерело:  Deutsche Welle

Міжнародний суд ООН поновлює слухання 

Як зазначено в позові, справа стосується "тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього". На майбутніх слуханнях йтиметься про юрисдикцію суду та прийнятність скарги України.

Москва вже висунула попередні заперечення і представить їх 18 вересня.

У позові йдеться про те, що на території України не було "геноциду", який президент РФ Володимир Путін назвав причиною вторгнення.

РФ помилково стверджує, що в Луганській та Донецькій областях України мали місце акти геноциду, і на цій підставі визнала так звані "Донецьку народну республіку" та "Луганську народну республіку", а потім оголосила і розпочала "спеціальну військову операцію" проти України", – сказано в позові.

Також Україна просить суд "встановити, що Росія не має законних підстав робити дії на території України та проти неї з метою запобігання та покарання за гаданий геноцид".

Участь у засіданні візьмуть 26 із 27 країн ЄС (усі, окрім Угорщини), а також Ліхтенштейн, Норвегія, Канада, Британія, Нова Зеландія та Австралія. Чехія та Словаччина, Люксембург та Швеція, Канада та Нідерланди виступатимуть парами. Країни представлятимуть посли чи міжнародно-правові радники МЗС, повідомили в пресслужбі суду.

Слухання в справі відбудуться з 18 по 27 вересня 2023 року в Палаці миру – штаб-квартирі суду в Гаазі.

До слова, заява була подана через два дні після початку повномасштабного російського вторгнення – 26 лютого 2022 року.

Заяви ООН про відсутність геноциду в Україні

4 вересня голова незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе зазначив, що комісія не має достатніх доказів геноциду.

Мьосе зазначив, що в злочині геноциду є питання наміру знищити певну групу людей. Конвенція Генасамблеї ООН визначає, що знищення має бути фізичним або біологічним.

Це строге визначення… Звичайно, ми продовжимо наші розслідування. Як уже згадувалося раніше, ми зазначили, наприклад, що були певні заяви в російських ЗМІ, які, можливо, можуть бути пов’язані з цим питанням геноциду. Це одна лінія, яку ми ведемо.

Читайте також:

  • 32 країни долучились до позову України проти Росії в суді ООН за конвенцією про геноцид

  • Парламентська асамблея НАТО визнала злочини РФ проти України геноцидом

  • ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей до РФ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?