Судді КСУ нарешті наважилися пояснити українцям своє скандальне рішення
Категорія
Україна
Дата публікації

Судді КСУ нарешті наважилися пояснити українцям своє скандальне рішення

Судді КСУ нарешті наважилися пояснити українцям своє скандальне рішення
Джерело:  online.ua

30 жовтня Конституційний суд нарешті вирішив пояснити українським громадянам, чому нещодавно ухвалив своє скандальне рішення щодо скасування е-декларацій. КСУ несподівано для всіх висловив ствердну позицію, що декларування доходів осіб, що здійснюють публічну владу, є беззаперечною вимогою у будь-якій сучасній демократичній державі, однак судді звернули увагу на те, що для цього потрібне "ефективне законодавство". На думку суддів, антикорупційна реформа в нашій країні стала беззаперечною вимогою суспільства. Однак як антикорупційна, так і судова реформи, за словами суддів, повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт КСУ.

"Дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 КК України, Конституційний суд України дійшов висновку, що використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб'єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів", — заявили в КСУ.

За словами суддів, в результаті до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов'язку.

"Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у частині першій статті 8 Основного Закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону.Із наведених позицій Конституційного суду України вбачається, що законодавцем має бути запроваджено таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права, складові якого: юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність", — йдеться в заяві КСУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, Володимир Зеленський уже вигадав, як можна поквитатися з суддями КСУ після скасування е-декларування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?