Судно Ever Given нарешті залишить Суецький канал після компенсації за блокування
Категорія
Світ
Дата публікації

Судно Ever Given нарешті залишить Суецький канал після компенсації за блокування

Судно Ever Given нарешті залишить Суецький канал після компенсації за блокування
Джерело:  online.ua

Судно-контейнеровіз Ever Given, яке на початку весни спричинило транспортний колапс у Суецькому каналі, невдовзі отримає змогу залишити територіальні води Єгипту після цього інциденту.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, компанія-власник судна погодилася надати компенсацію єгипетському уряду за блокування одного з головних морських коридорів світу.

Передбачається, що вже 7 липня відбудеться урочиста церемонія, учасниками якої стануть офіційні представники Суецького каналу та контейнеровоза. Вони підпишуть угоду про компенсування шкоди.

Кілька місяців Ever Given залишався у територіальних водах східної країни навіть попри виведення з мілини, де той застряг. Єгипетська сторона вимагала компенсації за порушений рух каналом і відповідний період був необхідний для погодження суми.

Адміністрація Суецького каналу виступила з вимогами щодо 900 мільйонів доларів США від страхової компанії UK Club. Там своєю чергою дорікнули завищеною сумою компенсації, а єгипетська сторона інциденту згодом погодилася на 550 мільйонів доларів.

Очільник Управління каналу Осама Рабі уточнив, що часткову компенсацію вони отримають у вигляді буксиру із силою тяги до 75 тонн. Утім. остаточні деталі домовленостей поки що залишаються непублічними.

Також адміністрація звернула увагу на збільшення прибутку каналу на 8,8% у порівнянні з аналогічним періодом за попередній рік попри аварію та блокування.

Блокування Суецького каналу

Наприкінці березня контейнеровоз, довжина якого сягає 400 метрів, невдало провів маневри під час проходження каналом. Він сів на мілину по діагоналі на півдні водного коридору, що зробило неможливим будь-яких рух ним. Судно прямувало за маршрутом Китай — Роттердам й везло 20 тисяч контейнерів на борту.

Через Суецький канал, згідно з оцінками експертів, проходить близько 15% світового судноплавства. Це — головне джерело отримання Єгиптом іноземної валюти й значна частка державного прибутку арабської країни.

Раніше оголошувалося, що з моменту блокування каналу світова економіка втрачала до 400 мільйонів доларів щогодини. У відповідному районі застрягли без можливості продовжити шлях близько 230 інших суден.

Ще навесні в Єгипті оцінили збитки від інциденту в мільярд доларів США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?