Супутники США зафіксували цікаві деталі перед руйнуванням Каховської ГЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Супутники США зафіксували цікаві деталі перед руйнуванням Каховської ГЕС

Супутники США зафіксували цікаві деталі перед руйнуванням Каховської ГЕС
Джерело:  online.ua

Шпигунські супутники США зафіксували вибухи на Каховській ГЕС ще до її безпосереднього руйнування, однак у Вашингтоні досі не встановили обставин інциденту.

Джерело:  The New York Times

США зафіксували вибухи на Каховській ГЕС ще до руйнування 

За інформацією видання, про супутникові дані заявив один з представників Білого дому.

Представник адміністрації президента США Джо Байдена підкреслив, що супутники мають інфрачервоні датчики.

Ці датчики, за його словами, зафіксували тепловий спалах, який схожий на потужний вибух перед тим, як було зруйновано дамбу ГЕС.

При цьому він уточнив, що, на думку американських аналітиків, за вибухом стоїть Росія.

Але американські спецслужби поки не мають вагомих доказів того, хто несе відповідальність.

Що відомо про наслідки підриву Каховської ГЕС 

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, підрив злочинною армією РФ Каховської ГЕС призвів до значних збитків екології України.

За його словами, підрив росіянами Каховської ГЕС матиме тривалі далекосяжні наслідки.

Наразі, за даними Міндовкілля, екологічні збитки обчислюються в розмірі більше 55 млрд гривень. Це попередні, не остаточні цифри, - зазначив Шмигаль.

сільськогосподарських земель. За даними Міністерства аграрної політики, 10 тисяч гектарів затоплено лише на Правобережжі.

Шмигаль зазначив, що після сходження води потрібно відновлювати ґрунти та понад 30 систем зрошення. Також необхідно переглядати попередні розрахунки щодо потреб України на відбудову.

Так, лише відновлення ГЕС, за попередніми даними "Укргідроенерго", коштуватиме орієнтовно 1 млрд євро. Ще стільки ж коштуватимуть інші супутні роботи.

Днями ми домовилися зі Світовим банком про швидку оцінку збитків і потреб від цієї катастрофи спільно з міжнародними партнерами, - підкреслив очільник уряду.

За словами Шмигаля, це виклики, на які Україна та партнери повинні реагувати синхронно. Йдеться не про втрати України, а про втрати Європи загалом.

Адже відлуння теракту на Каховській ГЕС докотиться до всіх куточків континенту. З огляду на це, спільні загрози потребують спільних дій.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?