Сурков визначає внутрішню і кадрову політику в ЛНР-ДНР - Reuters
Категорія
Події
Дата публікації

Сурков визначає внутрішню і кадрову політику в ЛНР-ДНР - Reuters

Сурков визначає внутрішню і кадрову політику в ЛНР-ДНР - Reuters
Джерело:  Reuters

Помічник президента Росії Владислав Сурков, якого називають "сірим кардиналом" Володимира Путіна, визначає внутрішню і кадрову політику в так званих ЛНР і ДНР.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Видання посилається на слова трьох колишніх лідерів донбаських бойовиків. В матеріалі йдеться, що "масштаби впливу і повноважень Владислава Суркова не вказуються і не визнаються Кремлем, який описує свою роль в конфлікті так, немов має у ньому вплив, але не є дійовою особою".

Колишні лідери бойовиків розповіли, як Сурков контролює ситуацію на місцях за допомогою спеціально відібраних довірених осіб, які регулярно доповідають йому про стан справ, як він використовував помічників для організації "виборів" і працював над створенням структур влади, які рахуються із бажаннями Кремля.

"Будь-який дзвінок з Москви... розцінювався як дзвінок з канцелярії самого Господа Бога і не обговорювався, приймався до виконання негайно", - згадує один з лідерів бойовиків в Донецьку Олексій Александров, який згодом виїхав з окупованого міста. Двоє інших сепаратистів підтвердили цю інформацію, але відмовилися назвати свої імена.

Читайте також: Не плач по мені, Україно: схудлий "сірий кардинал" Путіна прокоментував шокуючі фото

Співрозмовники видання також висловили припущення, що Кремль скористався "повстанням" і поставив на чолі так званих ДНР-ЛНР своїх людей, які, за їхніми словами, не дбають про інтереси регіону. Всі троє повідомили, що Москва поступово змусила піти більшість організаторів "повстання", погрожуючи їм смертю і позбавленням волі.

Три колишніх лідера бойовиків також сказали, що Сурков зіграв ключову роль у призначенні колишнього електромеханіка вугільної шахти зі сходу Олександра Захарченко ватажком ДНР. Саме помічник Путіна, за словами екс-лідерів, запропонував у 2014 році призначити Захарченко на головну посаду.

Як розповів тодішній так званий "прем'єр-міністр" бойовиків Олександр Бородай, таким чином Москва хотіла продемонструвати Заходу, що "повстання" має народний характер. Після того, як лідером донецьких бойовиків став Захарченко, в регіоні пройшли загальні "вибори", які затвердили його на посаді.

За словами Александрова, для допомоги Захарченко в передвиборній кампанії в окупований Донецьк приїжджала команда росіян, які працювали на Суркова. Вони не називали нікому в Донецьку своїх справжніх імен, використовуючи замість них позивні. У відповідь на питання про те, звідки він знає, що вони працювали на Суркова, Александров сказав: "Так вони і не приховували цього. Гучно при першій слушній нагоді заявляли".

Видання зазначає, що п'ять джерел, в тому числі наближений до адміністрації президента Росії, й інший, який працював з Сурковим у Кремлі, розповіли, що той регулярно зустрічається з ватажками бойовиків, як на окупованій території, так і в Росії.

Reuters також вказує, що Сурков і прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков не відповіли на питання про масштаби ролі Суркова в Україні. Адміністрація президента України Петра Порошенка також відмовилася від коментарів.

Нагадаємо, Захід вважає Суркова одним з архітекторів кампанії по анексії Криму в 2014 році. Йому заборонено в'їзд в США і країни Євросоюзу з березня того ж року.

Як повідомляв ONLINE.UA, 28 березня радник Володимира Путіна Владислав Сурков прибув в окупований бойовиками ЛНР Луганськ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?