Свідомі про несвідоме: як війна змусила українців відкинути етнічний сором та меншовартість
Категорія
Україна
Дата публікації

Свідомі про несвідоме: як війна змусила українців відкинути етнічний сором та меншовартість

Свідомі про несвідоме: як війна змусила українців відкинути етнічний сором та меншовартість
Джерело:  online.ua

Через повномасштабну війну Росії проти України українці змогли подивитися на себе по-новому, наново осмислити свою новітню історію та перейти від історії пригнічення до історії тріумфу. 

Про те, як відбувається перехід від етнічного сорому до тріумфу та як українцям досягти відчуття справедливості, говорили доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук (УАН) Віталій Луньов та журналіст Олександр Лірчук у другому випуску циклу етерів "Свідомі про несвідоме" на ютуб-каналі ONLINE.UA.

Джерело: "Свідомі про несвідоме"

Реалізація культурного потенціалу українців

Під час етеру Олександр Лірчук згадав про поняття "зрадонька", яке, на його думку, тим чи іншим чином завжди було присутнє в історії українського суспільства. Але разом з тим, ведучий зазначив, що сьогодні українці консолідовані як ніколи.

Я ще раз хочу підкреслити, що за 10 днів наше суспільство зробило те, у що ніколи ніхто не вірив — побудувало фундамент! А фундамент уже ніхто не розбере. Ми вже будемо будувати на фундаменті нашої культури: вікової культури, генетичної культури, яка в кожного тут змішана, бо і генетика, і свідомість. Вони працюють спільно, — підтримав ведучого Мосійчук.

Академік Віталій Луньов стверджує, що для реалізації генетичного чи культурного потенціалу, необхідним є відповідне середовище. І от таке середовище зараз вибудовується.

На його думку вже є прецеденти оцінювання, захоплення та переймання тим, що відбувається зараз. Це є ключовим для націотворення, державотворення та щодо поваги до самих себе.

Луньов звертає увагу на те, що можна навіть говорити про певний етнічний сором.

В українців історія була побудована на тому, що вони завжди вивчали поразки, історію пригнічення, зневаги та меншовартості. А в такому контексті не можна було нічого такого побудувати, що принаймні дало б можливість інакше на себе дивитись, та оцінювати самих себе, — підсумовує Луньов.

Що є запорукою тріумфу нації для українців?

Доктор психології Василь Мосійчук переконаний, що українці є першою нацією у світі, яка виграла інформаційну війну про те, що “такої нації не існувало”. На його переконання, тріумф нації вже стався.

Чому тріумф? Бо наші люди сердечні, наші люди працьовиті. І я вірю в те, що все, що відбувається є свідомим. Ми були свідомі, інтелектуальні, в нас гарна мова, гарні пісні, гарні люди. Бог любить тих, хто хоче не тільки під себе грести, а для всіх. Українці показали, що вони все робили одне для одного, — підкреслює Мосійчук.

Насправді питання тріумфу нації досі є дуже делікатним.

Віталій Луньов наводить приклад, що у Німеччині немає досліджень психологічних, соціальних, які б починались з фрази, чи з терміну "національно-психологічні" чи "етнопсихологічне". Так, у філософському сенсі тематика нації в Німеччині дуже “кастрована”.

Крім того, Лірчук згадує про те, що питань щодо національності бояться і в Росії, тому що ця тема завжди була загрозлива для будь-якої імперії.

Як відчуття справедливості пов'язане з тріумфом нації?

Академік Луньов акцентує, що звертати увагу і шукати героїв, взірці поведінки, чи захоплюватись, перейматись треба тим, що відбувається зараз, що відбувається на очах у всіх. Це те, що можна перевірити, до чого можна ставитись скептично або реалістично. Треба акцентувати увагу на тому, що відбувається зараз, бо це є реальне підґрунтя для реального тріумфу.

Тріумф нації – це той етнічний тріумф, який пов’язаний з досягненням відчуття справедливості. І події сьогодення створюють баланс для відновлення відчуття гідності, — стверджує Луньов.

Раніше Віталій Луньов вже пояснював, що таке стан етнічного афекту та як він пов’язаний з етнічним тріумфом. За його словами, зараз українцям необхідно створювати про себе нові стереотипи, які базуються на героїзмі наших людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?