Від етнічного афекту до тріумфу нації. Українці перевершили сподівання всього світу — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Від етнічного афекту до тріумфу нації. Українці перевершили сподівання всього світу — академік Української академії наук Віталій Луньов

Від етнічного афекту до тріумфу нації. Українці перевершили сподівання всього світу — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

У другому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі ONLINE.UA доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук (УАН) Віталій Луньов та журналіст Олександр Лірчук обговорили стан етнічного афекту та тріумф нашої нації, те, як українців сприймають за кордоном та як вони себе відчувають.

Джерело:  «Свідомі про несвідоме»

Що таке стан етнічного афекту та як він пов’язаний з етнічним тріумфом

Академік УАН Віталій Луньов пояснив, що афект – це дуже сильний, потужний емоційний стан у класичному психологічному визначенні. Він супроводжується тим, що свідомість фактично зникає, або звужується до дуже конкретної точки.

Однією з умов його виникнення, за словами академіка, є ситуація, яка носить дуже критичний чи дуже загрозливий вплив на життя конкретного суб’єкта, або його найближчого оточення.

Хоча ми розпочали сьогоднішню передачу з тематики про етнічний тріумф, ми зараз навмисне, першочергово, відведемо увагу на поняття етнічного афекту. Мова йде про те, що етнос як певна спільнота, сукупність людей може фактично переживати стан, який, умовно кажучи, межує з втратою свідомості і це стає колективним явищем. Це стан суцільної і неминучої зосередженості на тому, що пов’язане з ризиком для життя та безпеки, тому це дуже афективний стан етносу як такого, – пояснює академік Луньов.

Академік Луньов зазначає, що, висловлюючись метафорично, можна помітити, як вийдучи поза межи стану колективного афекту українці об’єднались і перевершили навіть власні сподівання.

Вона (тривога – ред.) є абсолютно нераціональною і вона дуже суттєво звужує свідомість людини, якщо казати про етнос, свідомість цього етносу. Через це, питання етнічного тріумфу треба з самого початку розглядати з етнічного афекту, – сказав експерт.

Об’єднання українців є шляхом до етнічного тріумфу

Академік Луньов відзначає, що у стані колективного афекту українці об’єднались і перевершили власні сподівання.

Нація не те, щоб об’єдналась, нація навіть перевершила свої сподівання. Ми виходимо з того, що Україна – це група етносів і часом ми намагались уніфікувати один одного і стати один одному тотожними. Але, як на мене, така уніфікація не є притаманною аутентичним баченням українців. Тому те, що відбулося зараз, це не що інше як шлях до етнічного тріумфу. Головне, щоб, як то кажуть, не наврочити на цьому шляху і не зістрибнути з самої ідеї досягнення того тріумфу. От це є зараз головним з точки зору такого етно-соціального та культурологічного погляду.

Мова йде про той етнічний тріумф, який пов’язаний з досягненням відчуття справедливості. Це є межа того тріумфу, тобто мова не йде про щось надмірне, нереальне, чи певною мірою нечесне, а про відчуття встановленої справедливості.

Українцям необхідно формувати нові стереотипи про себе

Василь Мосійчук зазначив, що Україна вже перемогла, тому що весь світ про нас знає.

Віталій Луньов додав, що нація стала впізнаваною, проте деякі стереотипи все одно залишилися. Це, наприклад, віднесення нас до Російської імперії або пострадянського простору. Академік зазначає, що необхідно створювати про себе нові стереотипи.

Це реально і це те, що необхідно робити, бо коли ми з вами повертаємось в історію, якій навіть не так багато років 50, 70-100 і звертаємось, наприклад, до якихось історичних подій і навколо них намагаємось вибудувати стереотипи правдиві, чи не дуже правдиві, чи навіть дуже правдиві про Україну, про українців, це неминуче призводить до того, що це в меншій мірі сприймається сучасністю і там є певні конфлікти.

А от те, що відбувається зараз на очах у всього світу, той героїзм, ті надзвичайні вчинки наших людей, от власне це має стати підставою для нового іміджу українців у світі, нових стереотипів.

На переконання академіка Луньова те, що відбувається зараз на очах у всього світу, той героїзм, ті надзвичайні вчинки, які зараз роблять наші люди, має стати підставою для нового іміджу українців у світі, нових стереотипів.

Раніше Віталій Луньов вже звертав увагу на те, що  у Європі уже розпочалася боротьба зі стереотипами про українців. За словами академіка саме незламність та хоробрість українців приголомшила усю міжнародну спільноту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?