Світовий банк спрогнозував, що буде з економікою України в 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Світовий банк спрогнозував, що буде з економікою України в 2021 році

Світовий банк спрогнозував, що буде з економікою України в 2021 році
Джерело:  online.ua

Україна зазнала менший економічний збиток від пандемії коронавіруса, ніж більшість країн, і демонструє помірне відновлення після коронакризи, з якою зіткнувся весь світ. Про це йдеться в огляді Світового банку, де поліпшили економічний прогноз для України на 2021 рік. Експерти СБ вважають, що зростання валового внутрішнього продукту в нашій країні складе 3,8%, а не 3%, як прогнозували в січні. І це з урахуванням подальших локдаунів і затримками з вакцинацією. Що буде з економікою України в 2021 році, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на новий економічний огляд Світового банку, опублікований 31 березня.

В огляді зазначено, що ще до пандемії COVID-19 Україна зіткнулася зі структурно слабким зростанням через низький рівень внутрішніх заощаджень та інвестиції в основний капітал. До 2020 року заощадження становили до 5% ВВП і валове накопичення капіталу було вище 10% за останні п'ять років. Поки пандемія і відновлення після неї тимчасово змінили цю тенденцію. Економічні експерти відзначили, що спалах коронавіруса відвернув державну політику від структурних реформ, а фінансові потреби державного сектора тепер почнуть зростати за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати та соціальних виплат, обмежуючи простір для державних інвестицій.

"Пандемія підірвала зобов'язання уряду вжити критичні реформи. Недавні антикорупційні реформи також зазнали невдачі через несприятливі судові рішення в кінці 2020 року. Відновлення економіки України в 2021 році буде помірним, з огляду на високу невизначеність, пов'язану з вакцинацією. У бюджеті на 2021 рік заплановано дефіцит в 5,4%. Разом з 10,5% ВВП для погашення держборгу і 1,3% ВВП заборгованості перед приватним сектором, це збільшить загальні потреби в бюджетному фінансуванні до 17,2% ВВП (15% ВВП в 2020). Підвищення мінімальної заробітної плати призведе до підвищення фонду заробітної плати до більш ніж на 11% ВВП і створить додатковий тиск на інфляцію ", - йдеться в огляді СБ.

Експерти СБ очікують, що рівень бідності (існування на менш ніж $5,5 в день) в 2021 році в Україні знизиться до 2,5%, що аналогічно рівню 2019 року. Але підкреслюють, що прискорення темпів реформ є ключем до збільшення економічного зростання і скорочення бідності в 2022 і 2023 роках, а обачна податково-бюджетна політика дозволить знизити інфляційний тиск в середньостроковій перспективі.

Важливо відзначити, що в НБУ вже попередили, що через низькі торішні урожаї, подорожчання енергоресурсів, а також підвищення споживчого попиту в умовах відновлення економіки, ціни в Україні в найближчі місяці будуть стрімко рости. Інфляція, за прогнозом НБУ, почне сповільнюватися в другому півріччі 2021 року завдяки вступу нового врожаю і вичерпання ефекту низької бази порівняння. В НБУ розраховують, що вже в першому півріччі 2022 року інфляція повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1. п.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в S&P спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?