В S&P спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

В S&P спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році

В S&P спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році
Джерело:  online.ua

Експерти міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings спрогнозували відновлення економіки України після коронакризи в другому кварталі 2021 року. Вони відзначають, що стан фінансів України перевершив всі очікування в 2020 році. За прогнозом експертів, зростання реального ВВП України очікується на рівні 4,0% в 2021 році в порівнянні зі скороченням на 4,2% в минулому році. Також вони впевнені в тому, що поступово ситуація стабілізується в галузі суспільної охорони здоров'я і відновлення попиту. Що буде з економікою України в 2021 році, говориться в повідомленні агентства, опублікованому 13 березня, передає ONLINE.UA.

"Зростання, платіжний баланс і державні фінанси України перевершили наші очікування в 2020 році. Достатність резервів покращилася, що забезпечує захист від можливих несприятливих зовнішніх подій, включаючи подальші затримки з виплатою пільгових кредитів", - підкреслили в S&P.

Там підтвердили довгострокові суверенні рейтинги України в іноземній і національній валюті за глобальною шкалою на рівні B, рейтинги за національною шкалою на рівні uaA і короткострокові рейтинги на рівні B, прогноз по довгострокових рейтингах - стабільний. При цьому в агентстві відзначили, що рейтинги можуть бути знижені в разі перебоїв з пільговим фінансуванням з боку міжнародних фінансових організацій або з ринків капіталу, оскільки це поставить під сумнів здатність уряду виконувати зобов'язання по обслуговуванню боргу. А це, як зазначили експерти, може статися, якщо уряд відмовиться від ключових реформ, зокрема, таких як забезпечення незалежності Нацбанку.

У той же час в S&P додали, що ВВП України, на відміну від багатьох інших європейських країн, виявився відносно стійким до глобальної пандемії, оскільки в країні продовжувало розвиватися промислове і сільськогосподарське виробництво.

"На 2021 рік ми прогнозуємо впевнене відновлення в другому кварталі. Приплив грошових переказів і заходи державної підтримки, включаючи підвищення пенсій і заробітної плати, повинні підтримати відновлення споживання, яке буде лише частково компенсовано відновленням імпорту", - йдеться в прогнозі.

Важливо відзначити, що на тлі відновлення економіки в Україні посилюється інфляційний тиск. В НБУ попереджають, що через низькі торішні урожаї, подорожчання енергоресурсів, а також підвищення споживчого попиту в умовах відновлення економіки, ціни в Україні в найближчі місяці будуть стрімко рости. Інфляція, за прогнозом НБУ, почне сповільнюватися в другому півріччі 2021 року завдяки новому врожаю і вичерпанню ефекту низької бази порівняння. В НБУ розраховують, що вже в першому півріччі 2022 року інфляція повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1. п.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерти Fitch спрогнозували, що буде з економікою України в 2021 році. Вони запевняють, що в 2021 році українська економіка продемонструє стабільність в зовнішніх фінансах після коронавірусної кризи, а ВВП країни майже повністю відновиться після спаду на 4,2% в 2020 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?