Таємні інформатори розкрили секретну тактику кібервійни Путіна — The Guardian
Категорія
Світ
Дата публікації

Таємні інформатори розкрили секретну тактику кібервійни Путіна — The Guardian

Таємні інформатори розкрили секретну тактику кібервійни Путіна — The Guardian
Джерело:  online.ua

Російська компанія Vulkan опинилася в центрі скандалу через виток тисяч секретних файлів, які розкрили, як програмісти співпрацюють з російськими спецслужбами.

Джерело: The Guardian

Таємні інформатори розкрили секретну тактику кібервійни Путіна

Журналісти повідомили, що робота НТЦ Vulkan тісно пов'язана з російськими спецслужбами, включаючи ФСБ, ГРУ та СЗР.

Крім того, її пов'язують із групою Sandworm, яка, як стверджує уряд США, брала участь у створенні перебоїв у роботі енергосистеми України, а також у кібератаках на Олімпійські ігри у Південній Кореї та на поширення вірусу NotPetya. Витік тисячі секретних файлів із цієї компанії показав, як програмісти можуть допомагати російським спецслужбам.

Анонімний інформатор, обурений війною Росії проти України, опублікував файли компанії Vulkan, що датуються 2016-2021 роками. Такі витоки з Москви є дуже рідкісним явищем. Через кілька днів після вторгнення у лютому минулого року, джерело звернулося до німецької газети Süddeutsche Zeitung та повідомило, що компанія Vulkan "прикриває" російські спецслужби, такі як ГРУ та ФСБ.

Люди мають знати про небезпеку. У зв'язку із подіями в Україні я вирішив оприлюднити цю інформацію. Компанія займається поганими справами, а російський уряд боягузливий і неправильний. Я обурений вторгненням в Україну та жахливими речами, які там відбуваються. Сподіваюся, ви зможете використати цю інформацію, щоб показати, що відбувається за зачиненими дверима, - сказав таємний інформатор.

Що відомо про ці секретні файли

Нещодавній витік тисячі секретних файлів російської компанії Vulkan дозволяє краще зрозуміти масштаби кібератак Росії в Україні.

Опубліковані електронні листи, внутрішні документи, бюджети та контракти свідчать про тісну взаємодію між компанією та російськими спецслужбами, такими як ФСБ, ГРУ та СЗР. Однак невідомо, чи використовувалися інструменти, створені Вулканом, для атак у реальному світі, в Україні чи інших місцях.
Деякі документи, опубліковані в результаті витоку, містять ілюстративні приклади потенційних цілей, такі як карта США із зазначеними точками або деталі атомної електростанції у Швейцарії.

Більше того, один із документів показує, що інженери компанії Вулкан рекомендують використовувати вкрадені в 2016 році з Агентства національної безпеки США хакерські інструменти, щоб розширити можливості Росії у кіберпросторі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?