Таємно розстріляли сотні тисяч українців - розкрита жахлива правда про терор в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Таємно розстріляли сотні тисяч українців - розкрита жахлива правда про терор в Україні

Таємно розстріляли сотні тисяч українців - розкрита жахлива правда про терор в Україні
Джерело:  online.ua

Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Людей масово розстрілювали, а від їх родичів приховували правду. Про долі репресованих українців в СРСР повідомила СБУ, яка 17 травня, в День пам'яті жертв політичних репресій, оприлюднила архівні документи КДБ, які розкривають жахливу правду про терор в Україні, повідомляє ONLINE.UA.

В СБУ уточнили, що за часів терору діяла директива - з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті в довідках ставити довільно, в межах 10 років після арешту, причиною вказувати інфаркти і серцеві напади. Сьогодні ж відомо, що зазналих політичних репресій українців розстрілювали в таборах.

"Колекція про долю Розстріляного відродження показує, як ховалася правда. Наприклад, точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса - 3 листопада 1937 року. Хоча за документами він нібито загинув в таборах в 1942-му. І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельської області з'явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину ", - додали в СБУ.

На сьогоднішній день документи з архівів КДБ доступні онлайн- вони розкривають правду про жертви Великого терору за часів сталінського режиму. Зокрема, тоді репресіям піддалися засновник нового українського театру Лесь Курбас, один з найталановитіших українських прозаїків Валер'ян Підмогильний, драматург Микола Куліш, історик Матвій Яворський, громадський діяч Володимир Чеховський і багато інших. На момент розстрілу всі вони були молодими у віці 35-50 років.

Нагадаємо, в 2020 році День пам'яті жертв політичних репресій відзначається в Україні 17 травня. За окремими підрахунками, кількість українців, які стали жертвами правління більшовицько-комуністичного режиму в 1920-1980-х роках, може вимірюватися мільйонами. За цей час на території України було заарештовано щонайменше 1,5 мільйона чоловік, значна частина з них була розстріляна. Через табори, каторгу, посилання і примусове лікування в психіатричних закладах пройшли близько 3 мільйонів українців.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна поставила жорстку вимогу Росії в День пам'яті жертв політичних репресій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?