Такого ще не бачили: NASA показало видовищне відео дикого танцю супутників Нептуна
Категорія
Технології
Дата публікації

Такого ще не бачили: NASA показало видовищне відео дикого танцю супутників Нептуна

Такого ще не бачили: NASA показало видовищне відео дикого танцю супутників Нептуна
Джерело:  online.ua

Внутрішні супутники Нептуна - Наяда і Таласса - рухаються навколо планети за дивною і незвичайною орбітою. Вони виконують унікальний зигзагоподібний танець поблизу крижаного гіганта, який вдалося зафіксувати вченим NASA. Експерти космічного агентства запевняють, що ніколи раніше такого ще не бачили, передає ONLINE.UA.

Фахівці пояснили, що, як правило, супутники, які регулярно обертаються навколо своїх планет, мають майже кругові орбіти і великі півосі довжиною від 48 до 118 тисяч км. Але Наяда і Таласса обертаються навколо Нептуна в іншому ритмі - вони рухаються на відстані всього 1850 км один від одного, але їхні орбіти постійно змінюються під під нахилом і в зигзагоподібному русі, що дозволяє супутникам Нептуна ніколи не стикатися.

Навіть по незвичайним космічним стандартам дивні орбіти двох найближчих до Нептуна супутників безпрецедентні. Експерти по орбітальної динаміці називають це "танцем уникнення".

"Ми називаємо цей повторюваний патерн резонансом. Існує багато різних типів танців, якими можуть слідувати планети, супутники і астероїди, але такого ми ще ніколи не бачили", - говорить експерт по динаміці сонячної системи Лабораторії реактивного руху NASA.

Нагадаємо, Нептун - восьма і найдальша від Землі планета Сонячної системи. Нептун майже в 17 разів більша за масу нашої планети і разом з Ураном відноситься до категорії крижаних гігантів. В атмосфері Нептуна вирують найсильніші вітри серед планет Сонячної системи. За деякими оцінками, їх швидкості можуть досягати 600 м/с.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що астрономи зареєстрували на орбіті Сатурна 20 нових об'єктів, які класифікували як супутники. Нещодавно рекордсменом в Сонячній системі за кількістю сателітів був Юпітер. Навколо нього обертаються 79 небесних тіл. Зараз цей показник побив Сатурн. За останніми даними, він має на орбіті 82 супутника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?