Такого ще не було: стало відомо, як і кому українська влада масово роздає зброю
Категорія
Події
Дата публікації

Такого ще не було: стало відомо, як і кому українська влада масово роздає зброю

Такого ще не було: стало відомо, як і кому українська влада масово роздає зброю
Джерело:  online.ua

Нинішня українська влада влаштувала масову роздачу нагородної зброї, масштаби якої в багато разів перевершують те, що відбувалося при екс-президенті Вікторі Януковичі.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA повідомив відомий волонтер Віталій Дейнега.
"Дуже хріново, насправді, що ця влада має нову фішку: засіває просто нагородною зброєю. При Януковичі такого не було. При Януковичі нагородна зброя купувалася - тисяч двадцять доларів це коштувало", - повідомив він.
При цьому він додав, що зробити це за гроші можна до сих пір.

Читайте також: На городна зброя від Авакова: міністр розбурхав мережу поясненням
"Знаю одного чувака - багатий чувак, багато для армії зробив. І якось попросив він у одного з силових відомств (не буду називати, у якого, але це не Міноборони було) дати йому нагородну зброю. Запитує: можете зробити? Йому сказали: без питань", - зазначив Дейнега.
Волонтер розповів, що цій людині відразу озвучили ціни: "пістолет Макарова - 20 тисяч доларів, "Глок" - 30 тисяч".
"Причому це він говорив не з вищим керівництвом цього відомства, а з людьми простіше. У більшості депутатів, у більшості міністрів нагородна зброя є. У деяких - цілі колекції насправді. Питання в тому, що зараз ці стволи стали роздавати ну дуже масово. Особливо відзначився в цьому Аваков", - підкреслив він.
Дейнега додав, що йому хотілося б порівняти кількість нагородних стволів, вручених попередньою і нинішньою владою: "я впевнений, що ця різниця по нагороджених буде не в два-три рази, а раз в п'ять-десять більше зараз".
"Вони так один одного заохочують. Тому нагородна зброя в Україні - це зараз єдина легальна можливість носити зброю з собою. Тому що якщо ти носиш або вдома тримаєш зброю нелегально - це дуже серйозна стаття", - розповів волонтер.
Читайте також: Кому Аваков роздав зброю: мережу розбурхало гучне розслідування
У той же час він заявив, що в законодавстві "є один цікавий момент: нагородну зброю насправді ще й дуже важко забрати".
"Законодавчо тут взагалі багато питань, які не врегульовані. І насправді навіть нагородну зброю використовувати, за великим рахунком, ти не маєш права. Взагалі. Тобто ти її можеш носити, але в більшості випадків, коли ти її застосовуєш, ти отримуєш проблеми з законом, які будеш потім довго вирішувати", - переконаний він.
За словами волонтера, "якщо ти живеш в квартирі, і до тебе ломляться бандити, ти можеш застрелити того, хто до тебе ломиться, якщо ти живеш в приватному будинку, ти цього зробити не можеш".
"А згідно з Конституцією, життя людське - понад усе. А Конституція у нас - вище закону. Тому, якщо ти живеш на другому поверсі приватного будинку, і до тебе ломиться злочинець зі зброєю, намагається зарубати тебе сокирою, все, що ти можеш - це бігти і викликати поліцію. І нехай грабує твій будинок, скільки захоче. Ти не маєш права йому навіть ногу прострелити", - розповів Дейнега.
Також він пригадав історію з Сергієм Пашинським, який прямо на дорозі прострелив ногу зустрічному водієві.
"Те, що зробив Пашинський... По-перше, вже є дані, свідчення потерпілого. Вже є його джинси прострелені, і видно, що Пашинський не лежав, коли стріляв. Він стояв. Відповідно, людина на нього пішла неозброєна, і навіть якщо він бив його пляшкою - згідно із законом він не мав права стріляти. Це перевищення самооборони", - розповів волонтер.
Читайте також: На городний пістолет для куми Порошенка підірвав соцмережі: з'явилося фото
При цьому він додав, що до Пашинського "набагато більше питань по корупції, ніж щодо цього конкретного випадку".
"Цей конкретний випадок просто показує, що у нас є ще один шлях, яким чиновники дискримінують суспільство. Тому що ти або маєш на увазі корупцію, можливість цей ствол купити, якщо ти маєш зв'язки - треба мати зв'язки і гроші. Або ти повинен бути так або інакше причетним до влади", - переконаний Дейнега.
У той же час він висловив упевненість в тому, що легалізація зброї принесе величезні проблеми: " в цьому випадку ми будемо мати таку ж ситуацію, як з Пашинським - тільки в десятки разів частіше".
"Тому що звичайний якийсь чувак, який купив собі цей ствол в магазині, і якому щось не сподобалося на дорозі, буде вискакувати і стріляти в того, хто йому не догодив. Якщо зараз чуваки, зіткнувшись машинами на дорозі, вибігають навіть іноді з монтировками один на одного - тут вони вискочать з вогнепальною зброєю. І це при тому, що у нас навіть поліція нормально стріляти не вміє. Як ми це бачили на декількох інцидентах", - резюмував волонтер.
Більше читайте на ONLINE.UA - Волонтер Віталій Дейнега: в Україні є конкретна проблема, на якій грає Кремль.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?