Талібан поставив вимоги США щодо виведення військ з Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

Талібан поставив вимоги США щодо виведення військ з Афганістану

Талібан поставив вимоги США щодо виведення військ з Афганістану
Джерело:  online.ua

На тлі захоплення влади в Афганістані та екстреної евакуації тисяч людей керівництво “Талібану” виступило з новими умовами до уряду Сполучених Штатів, який продовжує виводити військовий контингент з країни.

Джерело: SkyNews

За словами речника талібів Сухаіла Шахіна, американським силам варто б дійсно “вивести всі їхні сили” до 11 вересня. Водночас він додав, що талібам “наказано не атакувати їх”.

Своєю чергою на рівні Пентагону підтвердили, що підтримують “комунікацію з лідерами “Талібану”.

Згідно з уточненням офіційного представника американського Міноборони Джона Кірбі, йдеться про безпосередні контакти на рівні командування військ США в аеропорті Кабулу й талібів.

“Ми продовжуємо евакуацію американських громадян. Поки що підсумки говорять самі за себе. Наші командири на місці операції підтримують зв’язок з лідерами талібів”, - додав спікер.

Він резюмував, що ці командири проводитимуть такі дії, які вважатимуть за необхідні у сьогоденній ситуації. У Пентагоні вважають, що американська сторона може розгорнути темпи вивезення з Кабулу від 5 до 9 тисяч людей.

Ситуація в Афганістані

15 серпня таліби увійшли до столиці Афганістану Кабулу. Афганський уряд заявив про “мирний перехід влади”, а президент країни Ашраф Гані утік за кордон.

Країни Євросоюзу наразі закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Тисячі афганців та іноземців намагаються покинути Афганістан, вони утворили тисняву в аеропорту Кабула, який поки що перебуває під контролем американських сил, що проводили у країні військову операцію.

Тисячі людей упродовж останніх діб намагалися залишити країну через аеропорт Кабулу — єдиний для того шлях, оскільки наземні перетини кордону охороняє “Талібан”.

У цих спробах сталося принаймні декілька трагічних інцидентів — іноземні медіа оприлюднили відео, які демонструють, що люди чіпляються ззовні за військовий літак США — він стартує з аеропорту. Декілька людей, які намагалися втриматися, впали з надзвичайної висоти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?