Експерт пояснив, як на Україну вплине ситуація в Афганістані
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, як на Україну вплине ситуація в Афганістані

Експерт пояснив, як на Україну вплине ситуація в Афганістані
Джерело:  online.ua

Український дипломат Костянтин Єлісеєв звертає увагу на те, що т рагічні події в Афганістані та падіння прозахідного уряду не можуть не вплинути на нашу країну. За словами експерта, погіршення безпекової ситуації в Афганістані продемонструвало недооцінку з боку міжнародного співтовариства негативних сценаріїв розвитку після виведення американських військ.

Джерело: Телеграм-канал Костянтина Єлісєєва

Дипломат відповів, як на Україну вплине ситуація в Афганістані

"Існує високий ризик відходу на другий план та зниження міжнародної уваги до України. Першою "жертвою" стане Київський саміт Кримської платформи 23 серпня. Логічно, що в головах лідерів та в кулуарних розмовах на полях саміту йтиметься швидше не про шляхи деокупації Криму від російського агресора, а про жахи нового афганського режиму та роздуми, що робити з Афганістаном далі. І, на жаль, очевидно знову будемо чути тези про необхідність посилення діалогу та взаємодії Заходу з Москвою у врегулюванні гострої безпекової кризи в Середній Азії", - наголошує Костянтин Єлісеєв.

На переконання дипломата, події в Афганістані можуть кинути тінь на результати довгоочікуваного візиту Зеленського до Білого дому.

Експерт звертає увагу на те, що провал статусу Афганістану як особливого союзника США поза НАТО практично нівелює символізм та значення для України аналогічної домовленості по лінії Байден-Зеленський.

Єлісеєв також переконаний, що поразка команди Байдена в Афганістані стимулюватиме Білий дім до пошуку якоїсь швидкої дипломатичної та безпекової піар-перемоги. Саме цим бажанням Вашингтону, як стверджує дипломат, повинна скористатися Україна.

"Не зайвим було б проаналізувати уроки блискавичної воєнної перемоги талібів над краще укомплектованими з технічної точки зору майже 300 тисячними урядовими військами для їх використання в протидії російським військам. Тверезо розглянути проблематику стійкості інституцій влади як одного з важливих стовпів державного розвитку. Варто приділити увагу і проблемі нелегальної міграції з Афганістану в Україну, у т.ч. через території Таджикистану й Узбекистану", - зазначив Єлісеєв .

Читайте також:

  • В Афганістані люди падають з літаків, намагаючись втекти з країни — відео

  • Трамп розкритикував Байдена за Афганістан, хоча сам почав вихід військ США

  • Талібан неочікувано заявив про закінчення війни в Афганістані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?