Таліби захопили Кабул — уряд готується до передачі влади
Категорія
Світ
Дата публікації

Таліби захопили Кабул — уряд готується до передачі влади

Таліби захопили Кабул — уряд готується до передачі влади
Джерело:  online.ua

15 серпня таліби оголосили про захоплення всій території Афганістану. Вони вже увійшли в Кабул, де уряд почав готуватися до мирної передачі влади, а президент - к складанню повноважень.

Джерело: Al Arabiya

За даними джерела, на даний момент таліби ведуть переговори з представниками уряду Афганістану в президентському палаці. У МВС країни вже виступили з оголошенням. Мирних жителів запевнили, що штурму Кабула не буде, а зміна влади пройде мирно.

Таліби також запевняють, що не хочуть брати Кабул силою. Гарантують, що перехідний процес завершиться безпечно і надійно, без шкоди для життя, власності і честі будь-кого з місцевих жителів.

Захоплення Кабула сталося після того, як бойовики Талібану захопили останнє найбільше місто країни - Джелалабад. Напередодні їм вдалося без бою встановити контроль також в місті Мазарі-Шаріф.

Є інформація, що президент країни Ашраф Гані в даний час проводить екстрені переговори з посланником США Залмаєм Халілзадом і високопоставленими офіційними особами НАТО. Що вирішили, поки не відомо.

Коротко про війну в Афганістані

  • США з 25 квітня виводять війська з Афганістану. При цьому президент США Джо Байден пообіцяв продовжувати надавати владі Афганістану економічну, гуманітарну та іншу допомогу.

  • Процес виведення американських військ з Афганістану завершено майже повністю. Всі солдати НАТО вже покинули країну.

  • Відразу ж після виведення військ США і НАТО таліби почали активно захоплювати міста країни. Буквально за тиждень їм вдалося взяти вод свій контроль всю країну.

  • За останній місяць близько тисячі мирних афганців стали жертвами бойових дій. Зараз тисячі людей з різних провінцій йдуть до столичного Кабул з надією на мінімальну безпеку.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • США проводять екстрену евакуацію свого посольства в Кабулі. Над афганською столицею сьогодні літають американські військові вертольоти, які вивозять з країни дипломатичний персонал.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?