Танці на кістках — в Маріїнському парку встановили сцену на братських могилах
Категорія
Україна
Дата публікації

Танці на кістках — в Маріїнському парку встановили сцену на братських могилах

Танці на кістках — в Маріїнському парку встановили сцену на братських могилах
Джерело:  online.ua

Сцену для святкувань Дня незалежності у Маріїнському парку в Києві почали встановлювати на місці зруйнованого пам'ятника учасникам Жовтневого збройного повстання 1917 року. 

Джерело: Facebook Володимира Прокопіва.

Заступник голови КМДА Володимир Прокопів написав обурений допис у соцмережі Facebook про цю ситуацію.

Він підкреслив, що металеві конструкції знаходяться прямо на братських похованнях. Прокопів нагадав, що обране для сцени місце навіть знаходиться у реєстрі нерухомих пам’яток.

"Цікаво, чи виконавців нічого не бентежило, коли на могилах встановлювали сцену? Проблема навіть не у формальних дозволах, а в тому, що монтажні роботи відбувалися прямо на братському похованні учасників революції 1917-1921 років. Це поховання знаходиться в реєстрі нерухомих пам’яток. Зверніть увагу на фото – сцена стоїть просто таки на пам’ятному знаку", – написав він.

Зазначимо, що 24 серпня на площі Конституції у Маріїнському парку запланований концерт до Дня незалежності легендарного італійського тенора Андреа Бочеллі.

Поховання в Маріїнському парку

В радянський період поховання людей в громадських місцях було поширеною практикою, братські могили часто робили в парках, а не на кладовищах. Так, у листопаді 1917 року на території парку пройшло перше масове поховання: навпроти Маріїнського палацу було поховано учасників Жовтневого збройного повстання.

Пізніше, у лютому 1918 року на території парку в братській могилі було поховано близько 750 робітників-арсенальців — загиблих учасників Січневого збройного повстання.

Пам'ятник у вигляді гранітної урни на постаменті був встановлений у 1935 році перед головним входом до Маріїнського парку навпроти Маріїнського палацу.

Під час Другої світової війни меморіал зазнав руйнувань та у 1949 році його відновили.

Під час боїв Революції гідності урна і таблички в парку були знищені.

Мер Києва Віталій Кличко поки що ніяк не відреагував на встановлення сцени на місці могил.

Читайте також:

Знайдено ймовірне поховання Богдана Хмельницького.

В Україні вступили в силу нові правила поховання людей: з'явилися роз'яснення.

Українські археологи знайшли старовинну могилу "відьми": опубліковані фото.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?