Telegram і ВКонтакте потрапили в "піратський список" Єврокомісії
Категорія
Технології
Дата публікації

Telegram і ВКонтакте потрапили в "піратський список" Єврокомісії

Telegram і ВКонтакте потрапили в "піратський список" Єврокомісії
Джерело:  online.ua

Європейська кoміссія розширила так званий списoк спостережень за кoнтрафактом і пірaтством. У нього включили месенджер Telegram і російську соцмережу ВКонтакте, яка заборонена в Україні. Причиною тому стало поширення та сприяння поширенню піратського контенту, тобто музики, книг і фільмів без дозволу правовласників. Правда, ніяких санкцій за потрапляння в цей список Єврокомісією не передбачено - за задумом його ввели для того, щоб спонукати правоохоронні органи своєчасно вживати заходів щодо обмеження доступу до піратських ресурсів, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт ЄК.

"Правовласники повідомляють, що користувачі ВКонтакте можуть мати несанкціонований доступ до фільмів і телешоу, в тому числі через вбудовані відеоплеєри, а також книги, в тому числі підручники. Це відбувається в групах, де користувачі можуть ділитися, завантажувати і завантажувати контент. Функція пошуку дозволяє користувачам легко знаходити контент, що порушує авторські права", - йдеться в звіті ЄК.

Що стосується Telegram, то в ЄК крім вищеназваних протензій підкреслили, що керівництво месенджера не реагує на скарги користувачів і авторів контенту.

"Користувачі Telegram використовують загальнодоступні «канали», які мають такі ж функції, що і соціальні мережі, для обміну несанкціонованим контентом для завантаження або потокової передачі, включаючи музику, книги, новини, публікації, фільми і телепрограми для просування неліцензійних послуг IPTV. Передплатники також діляться посиланнями на інші сайти, на яких розміщується контент, захищений авторськими правами, або на інші торговельні майданчики з продажу контрафактної і фармацевтичної продукції ", - пояснили в ЄК.

Відзначається, що у відповідь на звинувачення Telegram стверджує, що месендежер не допускає шкідливого контенту на своїй платформі і видаляє будь піратський матеріал протягом 24 годин. У Telegram також нагадали, що їх зусилля в боротьбі з шкідливим контентом на своїй платформі був дуже успішним і в інших областях, включаючи терористичну пропаганду і жорстоке поводження з дітьми.

Як відомо, "Список спостереження за контрафактом і піратством" був створений в 2018 році. Він є інформативним і не має юридичної сили. У нього включають будь-які онлайн-ресурси, які надають доступ до піратського контенту. Крім Telegram і ВКонтакте, в нову версію списку потрапили популярні в Росії онлайн-платформи Seasonvar і Rutracker, а також торговий центр "Горбушкін двір" в Москві.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РНБО остаточно вирішили ставити на облік в правоохоронних органах всіх українців, які користуються забороненої російської соцмережею "ВКонтакте". Постановка на облік почнеться вже через півроку, коли буде розроблена нова Стратегія кібербезпеки України, а також стратегія інформаційної безпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?