Телескоп "Джеймс Вебб" показав нові фото чотирьох планет-гігантів Сонячної системи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп "Джеймс Вебб" показав нові фото чотирьох планет-гігантів Сонячної системи

Телескоп "Джеймс Вебб" показав нові фото чотирьох планет-гігантів Сонячної системи
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп "Джеймс Вебб" нарешті зафіксував усі чотири планети-гіганти Сонячної системи.

Джерело: Science Alert

Нові фото планет-гігантів

Останньою планетою, яку сфотографував "Джеймс Вебб" став Сатурн. Спостереження телескопу, зроблені 25 червня 2023 року, були очищені та оброблені, тож тепер ми можемо побачити вражаючий вид на кільця Сатурна, що сяють золотим у темряві.

Сам Сатурн на новому зображенні досить темний, у ньому відсутні характерні смуги хмар, він виглядає відносно невиразним і тьмяно-коричневим.

Сатурн (фото: NASA, ESA, CSA, STScI, M. Tiscareno, M. Hedman, M. El Moutamid, M. Showalter, L. Fletcher, H. Hammel; J. DePasquale)

Нові зображення Сатурна допоможуть вченим вивчити вивчити кільця та супутники, що обертаються навколо газового гіганта. Вчені також сподіваються виявити нові кільцеві структури і, можливо, навіть молоді місяці, що обертаються навколо нього.

На зображенні видно супутники Сатурна, Діону, Енцелад і Тетіс.

Юпітер (фото: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; Ricardo Hueso/UPV/EHU / Judy Schmidt)

Юпітер був першою з планет-гігантів, яку побачив телескоп, його зображення з’явилися в серпні минулого року.

Вчені побачили рідкі явища на планеті - постійні полярні сяйва, які мерехтять на полюсах Юпітера, невидимі в оптичних довжинах хвиль, і тонкі кільця Юпітера.

Ми також побачили два менших, менш відомих супутники планети, Амальтею та Адрастею, з нечіткими плямами далеких галактик на задньому плані.

Нептун (фото: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale/STScI, N. Rowe-Gurney/NASA-GSFC)

Фото Нептуна надійшли у другій половині вересня 2022 року. Оскільки він знаходиться дуже далеко, ним, як правило, трохи нехтують. Востаннє його фотографував «Вояджер-2» у 1989 році.

Нові фото дали новий погляд на кільця крижаного гіганта та сім із 14 відомих супутників Нептуна. Також на фото є яскраві плями в його атмосфері більшість з яких є штормовою активністю, але якщо ви уважно придивитесь, то побачите яскраву смугу, що оточує екватор планети.

Такого вчені ніколи раніше не бачили і це може бути ознакою глобальної атмосферної циркуляції Нептуна.

Уран (фото: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale/STSci)

Фото Урана були опубліковані у квітні 2023 року та виявили 11 із 13 структур системи кілець Урана та незрозуміле освітлення атмосфери над полярною шапкою планети.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?