Телескоп Hubble виявив таємничий космічний об'єкт. Вчені не можуть його класифікувати — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп Hubble виявив таємничий космічний об'єкт. Вчені не можуть його класифікувати — фото

Телескоп Hubble виявив таємничий космічний об'єкт. Вчені не можуть його класифікувати — фото
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Hubble сфотографував небесний об’єкт, який знаходиться приблизно в 390 мільйонах світлових років від Землі в сузір’ї Ліри. Він не піддається класифікації.

Джерело: Space

Що сфотографував телескоп Hubble

Z 229-15 на перший погляд виглядає як спіральна галактика, оскільки має два спіральні рукави зірок, що виходять із яскравого ядра.

Проте насправді це набагато більше, ніж просто галактика.

Європейське космічне агентство заявило, що Z 229-15 є одним із тих об’єктів, які підпадають під кілька класифікацій.

Z 229-15 є одним із тих цікавих небесних об’єктів, які, якщо ви вирішите досліджувати його, ви побачите, що він визначається як кілька різних речей, - йдеться в заяві.

Фото: ESA/Hubble & NASA, A. Barth, R. Mushotzky

Як можна класифікувати Z 229-15

Хоча неможливо визначити єдину класифікацію для Z 229-15, існує кілька визначень, які разом описують цей дивовижний небесний об’єкт.

Перш за все, Z 229-15 справді є галактикою, яка є гравітаційно пов’язаною сукупністю зірок.

По-друге, цей обʼєкт має активне галактичне ядро — це область у центрі галактики, яка надзвичайно яскрава через надмасивну чорну діру в її ядрі.

Яскравою є не сама чорна діра, а скоріше вся матерія із галактики, притягнута до чорної діри її інтенсивним гравітаційним тяжінням. Цей диск нагрівається та випромінює величезну кількість енергії по всьому електромагнітному спектру, що призводить до яскравості.

Також AGN Z 229-15 є квазаром, який є специфічним підтипом активного галактичного ядра. Такі квазари мають надзвичайну яскравість і велику відстань від Землі.

Більшість квазарів настільки яскраві, що заглушають людський погляд на зірки в галактиці.

Але коли квазар не настільки яскравий, а дозволяє нам бачити зірки, його вважають галактикою Сейферта. І зважаючи на зірки, видимі на фото, Z 229-15 точно є сейфертівською галактикою.

Європейське космічне агентство називає Z 229-15 «все в одному місці і водночас» — на честь переможця цьогорічної премії «Оскар» за найкращий фільм «Все завжди і водночас».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?