Телескоп Вебба зробив приголомшливе фото Урана та його кілець
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп Вебба зробив приголомшливе фото Урана та його кілець

Телескоп Вебба зробив приголомшливе фото Урана та його кілець
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Джеймса Вебба зробив дивовижне зображення Урана, на якому детально видно систему кілець крижаного гіганта, його найяскравіші супутники та його динамічну атмосферу. 

Джерело: Space.com

Нове фото Урана від Джеймса Вебба

Фото було зроблене ще 6 лютого. На новому знімку Урана видно 11 із 13 відомих кілець планети, деякі з яких настільки яскраві, що дещо зливаються.

Астрономів вразило те, що телескоп зміг зафіксувати навіть два найглибші з пилових кілець Урана.

Ці слабкі кільця можна було помітити лише двома іншими астрономічними приладами спостереження — космічним кораблем «Вояджер-2», який пролетів повз Уран у 1986 році, а нещодавно — передовою адаптивною оптикою обсерваторії Кека.

Коли «Вояджер-2» зробив зображення Урана під час свого прольоту в 1986 році, він побачив планету як інертну блакитну кулю без чітких рис.

Ця нова фотографія телескопа є яскравим контрастом попередньому зображенню, показуючи динамічний та мінливий світ планети.

Фото: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Зображення Джеймса Вебба було зроблено шляхом поєднання даних з двох фільтрів, в результаті чого Уран виглядає як світло-блакитна сніжна куля з щільних крижаних рідин води, метану та аміаку над невеликим скелястим ядром.

На фото телескоп зафіксував шість із 27 відомих супутників Урана. Це найяскравіші з його місяців; видимість інших є надто слабкою, щоб їх можна було побачити.

Фото: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Що відомо про Уран

Уран має унікальну орбіту в Сонячній системі. Крижаний гігант обертається на боці, з нахилом приблизно під кутом 90 градусів.

Цей нахил змушує Уран переживати екстремальні пори року, коли кожен полюс піддається постійному сонячному світлу протягом багатьох років, перш ніж зануритися в темряву на такий же довгий час.

Зараз на північному полюсі Урана весна. Це можна побачити на зображенні, де права сторона крижаного гіганта світлішає на північній полярній крижаній шапці, яка звернена до сонця.

Це перший раз, коли вчені бачать цей аспект полярної шапки; його немає навіть на комплексних зображеннях, зроблених Кеком.

На краю полярної шапки видно яскраву хмару. Такі хмари типові для Урана. Вважається, що вони пов’язані зі штормовою активністю на крижаному гіганті.

На північному полюсі Урана в 2028 році розпочнеться літній сезон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?