Тихановська придумала, як відправити Лукашенко у відставку за допомогою Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Тихановська придумала, як відправити Лукашенко у відставку за допомогою Путіна

Тихановська придумала, як відправити Лукашенко у відставку за допомогою Путіна
Джерело:  online.ua

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська знову приголомшила черговою гучною заявою про президента Росії Володимира Путіна, якого вона вважає мудрим керівником, і з яким, за її словами, народ Білорусі хоче дружити. На цей раз вона вирішила звернутися за допомогою до президента Франції Еммануеля Макрона, щоб той вплинув на Путіна і закликав главу Кремля виступити посередником у врегулюванні політичної ситуації в Білорусі, жителі якої вже другий місяць домагаються відставки Олександра Лукашенка, який недавно оголосив себе президентом на таємній інавгурації . Про свою неочікувану пропозицію Макрону Тихановська повідомила в інтерв'ю AFP, передає ONLINE.UA.

"Макрон - один з найсильніших лідерів в Європі і в світі, тому він міг би бути, принаймні, одним з цих посередників. Може бути, він зможе вплинути на Путіна, щоб він брав участь в цьому посередництві", - вважає Тихановська.

Як відомо, Макрон підтримує білоруську опозицію і білорусів, які домагаються відставки авторитарного режиму Лукашенка і відновлення демократії в країні. Французький лідер вважає очевидним, що Лукашенко повинен піти у відставку, так як відновити довіру народу, проти якого застосував силу, йому вже не вдасться.

При цьому Лукашенко не збирається залишати свій президентський пост, який займає вже 26 років. Він заручився підтримкою Путіна, який став одним з небагатьох президентів, які визнали легітимність Лукашенко. Путін дав кредит білоруському диктатору в розмірі 1,5 млрд доларів як політичну підтримку лідеру сусідньої держави і запевнив, що надасть військову допомогу, якщо виникне необхідність.

Країни Євросоюзу обурені позицією Лукашенко і насильством над людьми, яке він влаштував проти громадян Білорусі. Глави МЗС ЄС напередодні за підсумками засідання в Брюсселі знову підтвердили позицію союзу про невизнання підсумків президентських виборів в Білорусії і намір застосувати санкції щодо білоруських громадян, причетних, на думку ЄС, до фальсифікації підсумків голосування і насильства над учасниками акцій протесту. Прибалтійські країни - Литва, Латвія і Естонія - уже ввели персональні санкції проти режиму Лукашенка. Сполучені Штати, Велика Британія і Канада також планують ввести санкції проти його соратників, причетних до фальсифікації президентських виборів і насильства по відношенню до мирних демонстрантів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко кинув низький і ганебний виклик Макрону. Він назвав Макрона незрілим політиком, який мав би піти у відставку ще два роки тому, після того, як на вулиці Парижа тільки почали виходити "жовті жилети". Більш того, Лукашенко зухвало заявив, що Мінськ жестом доброї волі готовий запропонувати себе в якості універсальної і довела свою ефективність переговорного майданчика - для мирної передачі Макрона влади будь-якої з вищеназваних груп.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?