Тихановська заявила, що буде президентом Білорусі 45 днів
Категорія
Політика
Дата публікації

Тихановська заявила, що буде президентом Білорусі 45 днів

Тихановська заявила, що буде президентом Білорусі 45 днів
Джерело:  online.ua

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська впевнена, що білоруському народу вдасться повалити режим Олександр Лукашенко. Вона заявила про готовність керувати Білоруссю в перехідний період після зміни влади. Тихановська вважає, що зможе бути президентом Білорусі як мінімум 45 днів, але це тільки за умови, якщо період передачі владі не затягне Лукашенко. Тихановська підкреслила, що якнайшвидше проведення нових виборів в Білорусі є пріоритетом опозиції. Про це вона заявила в інтерв'ю виданню TUT.by, передає ONLINE.UA.

"Керівником на 45 днів, сподіваюся. Це мінімум, який необхідний до проведення нових виборів. Звичайно, цей час може затягнутися, в інших країнах теж затягувалося. Але наше завдання - якомога швидше це зробити, щоб нові вибори відбулися, відбулися на нормальних умовах і всі мали однакові умови для конкуренції ", - відповіла Тихановська на питання, чи вважає вона себе майбутнім керівником Білорусі.

Екскандидатка в президенти озвучила сценарій опозиції після повалення режиму Лукашенка. В першу чергу, за її словами, почнуться переговори з Лукашенком і його командою. Коли будуть досягнуті домовленості і звільнять політв'язнів, зазначила Тихановська, почнеться перехідний період, який призведе до нових виборів.

"Але все залежить і від переговорів, і від того, хто буде за цим столом переговорів, і де на той момент буде колишній президент Лукашенко", - попередила Тихановська.

Радник Тихановської з міжнародних питань Франак Вячорка пояснив більш детально, як буде проходити передача влади в Білорусі.

"Ми опублікуємо кілька документів: перший - пропозиції про проведення нових виборів, другий - програму економічної допомоги на транзитний період - що потрібно, щоб врятувати найбільш незахищені соціальні групи, третій - це сценарії розвитку подій, щоб люди розуміли, що є кілька варіантів, а не все буде ідеально і потрібно бути готовими до різних сценаріїв, четвертий - пропозиції щодо конституційної реформи, але не те, що робить Лукашенко, а саме принципи Конституції, щоб гарантувати мирні зміни, щоб не було враження, що після реформи Конституції стане ще гірше " , - уточнив Вячорка план опозиції.

Також він підкреслив, що команда Тихановської бачить ОБСЄ в якості третьої сторони за столом переговорів з Лукашенком, а не Євросоюз і Росію.

"Просто Євросоюз або просто Росія не зовсім підходять - у кожного є свої інтереси. А ОБСЄ - організація, що об'єднує і Росію, і ЄС, і США, і Канаду, це кращий медіатор. Але можуть бути й інші варіанти. Наприклад, в Україні медіатором виступила "нормандська четвірка". Ми готові розглядати різні варіанти, але ми розуміємо, що без третьої сторони буде значно важче", - додав він.

Нагадаємо, в Білорусі вже майже чотири місяці тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Мітинги в Білорусі завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків на білорусів. Бійці ОМОН застосовують проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а також спецтехніку. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Тихановська не бачить загрози військового вторгнення Росії в Білорусь  в разі повалення режиму Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?