У Білорусі оцінили ймовірність військового вторгнення Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

У Білорусі оцінили ймовірність військового вторгнення Росії

У Білорусі оцінили ймовірність військового вторгнення Росії

Незважаючи на регулярні запевнення команди російського президента Володимира Путіна про невтручання Москви у внутрішні справи Білорусі, в російському впливі на ситуацію ніхто не сумнівається. Це підтверджують не тільки постійні дзвінки і прохання про допомогу оголосившого себе президентом Білорусі Олександра Лукашенка Путіну, а й офіційні заяви російської влади про те, що російська сторона готова зробити все можливе, щоб "допомогти" у врегулюванні ситуації в Білорусі. Однак білоруська опозиція, яка продовжує домагатися відставки Лукашенко і проведення нових виборів в країні, сумнівається в тому, що Путін буде допомагати Лукашенко. Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська виключає військове вторгнення Росії. Такою думкою вона поділилася в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

"Я дуже сумніваюся в цьому вторгненні. Тому що немає необхідності. У нас жодним чином не йде про геополітику. Наша боротьба спрямована проти однієї людини - проти режиму та диктатури. Тому ніякої необхідності в цьому немає. У нас - абсолютно мирна революція, проти кого і які війська вводити? ", - зазначила Тихановська, яка в очреденой раз підтвердила, що хотіла б зустрітися з Путіним, щоб почути позицію Росії щодо білоруського питання.

На думку лідерки білоруської опозиції, Путін зараз зайняв вичікувальну позицію. Вона впевнена, що Москва військовим шляхом не допомагатиме Лукашенко утриматися на посаді президента. Важливо відзначити, що такої ж думки дотримуються і політичні експерти. Зокрема, директор Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень Арсеній Сивицький в інтерв'ю білоруським ЗМІ зазначив, що Кремль намагається вирішити кризу в Білорусі на власних умовах та домагатиметься конституційної реформи в Білорусі, яка передбачає виключення Лукашенко з політичного життя країни. Втім експерти не виключають, що Лукашенко вдасться добути на посаді презіднта до кінця терміну, а протести в Білорусі завершаться нічим.

Як відомо, в тому, що білоруси нарешті захотіли свободи і демократії, Лукашенко звинувачує Європу. Він переконаний, що протестними акціями "керують ляльководи з-за кордону" і навіть знайшов в цій ситуації "український слід". У зв'язку з цим президент Білорусі звернувся до Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. Російські військові вже перебувають на білоруській території, але поки Путін їх туди відправив нібито для участі у військових навчаннях.

Сам Лукашенко при цьому не приховує, що чекає військової допомоги від Росії. Він публічно загрожує всьому світу "реакцією Росії" на нестабільну ситуацію в країні і вимоги про проведення повторних виборів.

Нагадаємо, в Білорусі вже майже чотири місяці тривають масштабні протести. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів. Мітинги в Білорусі завжди супроводжуються кривавими нападами з боку підконтрольних Лукашенко силовиків на білорусів. Бійці ОМОН застосовують проти мирних громадян водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати, а також спецтехніку. В ході розгону протестів в Білорусі вже загинули щонайменше четверо людей. Тисячі людей були затримані за час протестів - їх по кілька днів тримають в переповнених камерах СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Тихановська знову відмовилася публічно говорити про російську окупацію українського Криму  заради дружби з Путіним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?