Тиск і вимоги Трампа: Зеленський зробив важливу заяву
Категорія
Політика
Дата публікації

Тиск і вимоги Трампа: Зеленський зробив важливу заяву

Тиск і вимоги Трампа: Зеленський зробив важливу заяву
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський поставив крапку в скандалі, який виник на тлі його липневої телефонної розмови з президентом США. Він запевнив, що Трамп під час бесіди не чинив тиск на нього і не висував ніяких умов з питання розслідування корупційної справи, в якій фігурує син Джозефа Байдена. Про це Зеленський заявив під час інтерв'ю японському виданню Kyodo, передає ONLINE.UA.

Зеленський вперше торкнувся з іноземними ЗМІ теми скандальної розмови з Трампом, яка призвіла до початку процесу імпічменту у Вашингтоні. Президент України підкреслив, що в рамках чинної Конституції у нього немає повноважень ініціювати будь-які розслідування. Зеленський додав, що українська прокуратура буде розглядати будь-які прохання своїх колег з США про співробітництво в проведенні розслідувань "відповідно до наших законів", якщо вони будуть проводитися на основі міжнародного права.

"На мене не чинили тиску, і ніякі попередніх умови не висували", - сказав Зеленський, відповідаючи на питання про те, чи були умови для зустрічі з Трампом або вимоги від американського колеги почати розслідування у справі, в якій фігурує колишній віце-президент США Джо Байден.

Слід додати, що раніше генпрокурор України Руслан Рябошапка повідомляв, що ГПУ має приблизно 15 справ, які в тій чи іншій мірі відносяться до компанії Burisma. Серед них є і той епізод, де фігурує син екс-віце-президента США Джозефа Байдена - Гантер. При цьому Рябошапка запевнив, ніякого тиску на ГПУ щодо розслідування цих справ немає.

Нагадаємо, після розмови із Зеленським демократи почали звинувачувати Трампа в перевищенні службових повноважень і тиску на президента України в інтересах своєї політичної кампанії на президентські вибори 2020 року. Після оприлюднення стенограми размови Трампа і Зеленського вони запустили процедуру імпічменту. Демократи хочуть довести, що Трамп тиснув на Зеленського, щоб президент України стимулював розслідування корупційної справи проти сина Джозефа Байдена, якого вважають найперспективнішим опонентом Трампа на президентських виборах в 2020 році.

На даний момент відомо, що демократи запросили документи по Україні біля Білого дому в зв'язку з розслідуванням в рамках імпічменту Дональда Трампа. Конгресмени дали адміністрації президента США термін на підготовку документів до 18 жовтня. Якщо Білий дім не надасть всі витребувані документи, то це буде розглядатися як спроба перешкодити розслідуванню.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Трамп вирішив зняти з себе відповідальність за дзвінок Зеленському. Він заявив, що зателефонував президенту України за проханням міністра енергетики США Ріка Перрі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?