Тисячі тварин уже вбили: в Данії розгорівся резонансний скандал через знищення норок
Категорія
Світ
Дата публікації

Тисячі тварин уже вбили: в Данії розгорівся резонансний скандал через знищення норок

Тисячі тварин уже вбили: в Данії розгорівся резонансний скандал через знищення норок
Джерело:  online.ua

Скандал через знищення всіх норок в Данії набирає обертів. Після того, як уряд розпорядився вбити майже 17 млн тварин на всіх зверофермах країни, так як вони несуть небезпеку людям в період пандемії коронавіруса, влада визнала свою помилку і дозволила знищити тільки заражених COVID-19 тварин. 18 листопада стало відомо, що всі норки в Данії, заражені новим коронавірусом, знищені. Але розвідники обурені тим, що поки датський уряд зрозумів, що не мав права вимагати від звероводів масового забою тварин, вже знищено тисячі незаражених тварин. На тлі загостреної ситуації міністр з питань продовольства міністерства навколишнього середовища Данії Могенс Єнсен пішов у відставку. Він вважає себе відповідальним за помилкове рішення влади. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу датського відомства в соцмережі.

"У мене більше немає необхідної підтримки серед парламентських партій. Тому сьогодні я повідомив прем'єр-міністру Метте Фредеріксі, що хочу піти з уряду. У моєму міністерстві були допущені помилки, я несу за це відповідальність. Особливо прошу вибачення у багатьох заводчиків норок, які виявилися в складній ситуації ", - прокоментував свою отсавку Єнсен.

В Управління ветеринарії і харчових продуктів Данії тим часом повідомили, що норок знищили вже на 284 з більш ніж 1100 ферм. Тварини на ще 25 фермах знаходяться під підозрою.

Як відомо, 4 листопада влада Данії оголосила, що треба знищити норок на всіх звірофермах країни після того, як у тварин виявили мутацію SARS-CoV-2, що викликає коронавірусну інфекцію. Цей штам вірусу нібито знижує здатність організму виробляти антитіла до коронавірусу, тому датська влада занепокоїлася тим, що через заражених норок ефективність майбутніх вакцин від коронавіруса опиниться під загрозою.

Через тиждень виявилося, що в уряду Данії немає юридичних прав для того, щоб вимагати від заводчиків вбити всіх норок - як хворих, так і здорових. Масовий забій тварин за законодавством можливий тільки в двох випадках: якщо на якійсь конкретній фермі виявлено інфекція або сама ферма знаходиться в зоні епідемічної небезпеки. Скільки саме норок вже вбили в Данії - невідомо. Багато фермерів повідомляють, що після рішення влади самі умертвили тисячі незаражених тварин.

Скасувавши розпорядження знищити всіх норок в Данії, влада країни все ж вирішили ввести тимчасову заборону на розведення норок в умовах пандемії. Вона буде діяти до 31 грудня 2021 року. Також датська влада не відступили від наміру вбити всіх норок, так як вони нібито несуть велику небезпеку для здоров'я нації і ставлять під удар ефективність створюваних вакцин від коронавіруса. До прийняття необхідного закону, на що буде потрібно чимало часу, вони вирішили домогтися знищення тварин самими фермерами. На додаток до загальної компенсації за самих тварин і пов'язану з ними логістику їм пообіцяли доплату за швидкість в розмірі 4,5 доларів за кожну тварину.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Данії визнали, що уряд не мав ніяких законних прав вимагати від заводчиків вбивства норок, в тому числі здорових тварин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?