Вбивство норок через COVID-19 — помилка. Влада Данії нарешті змінила своє радикальне рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Вбивство норок через COVID-19 — помилка. Влада Данії нарешті змінила своє радикальне рішення

Вбивство норок через COVID-19 — помилка. Влада Данії нарешті змінила своє радикальне рішення
Джерело:  online.ua

Кілька днів тому влада Данії ухвалила рішення вбити всіх норок на звірофермах країни, так як почала побоюватися передачі від тварин людям мутованого коронавіруса. Це радикальне рішення про знищення майже 17 млн тварин викликало обурення серед заводчиків і простих громадян не тільки Данії, а й всього світу. У ВООЗ також занепокоїлися намірами Копенгагена. У Всесвітній організації охорони здоров'я закликали датську владу не вбивати, а захищати тварин від зараження. І через тиждень після резонансного рішення в Данії нарешті визнали, що вбивство норок через COVID-19 буде помилкою. Міністр з питань гендерної рівності, продовольства і рибальства Могенс Єнсен повідомив, що влада Данії вирішилаи замість знищення популяції норок на звірофермах через небезпеку передачі COVID-19 спробувати врятувати тварин. Також він визнав, що датський уряд не мав ніяких законних прав вимагати від заводчиків вбивства норок, в тому числі здорових тварин. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на TV Midvest.

"Ми робимо все, що в наших силах, щоб у міру можливості зберегти тварин. Уряд нічого не має проти розведення норок, навпаки, ми допомагали його розвитку. Це важлива галузь економіки, яка забезпечує багато робочих місць", - заявив Єнсен.

Важливо відзначити, що прем'єр-міністр Метте Фредерікса публічно визнала, що рішення влади Данії про знищення всіх норок в країні через імовірність поширення ними коронавіруса було помилкою. Вона підкреслила, що для вимоги вбивати тварин за межами ферм, де були виявлені заражені коронавірусною інфекцією норки, а також господарств в радіусі 8 км від них, не було ніяких юридичних підстав. При цьому Фредерікса попередила, що в датському парламенті готується законопроект, який дасть владі право вимагати подібних заходів в разі необхідності. Втім, за інформацією ЗМІ, більшість парламентаріїв не мають наміру його підтримувати.

Як відомо, ще 4 листопада Фредерікса категорично наполягала на тому, щоб всі норки на звірофермах в Данії повинні бути вбиті, тому що коронавірус мутував серед тварин і може перейти на людей. Тоді вона заявляла, що мутації коронавіруса у норок можуть послабити майбутню вакцину проти COVID-19, так як після мутації у тварин вірус передається людям і послаблює здатність до утворення антитіл.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ВООЗ закликала Данію відмовитися від вбивства норок через коронавірус. В організації охорони здоров'я нагадали Копенгагену, що передача коронавіруса від тварини до людини можлива, але в основному він все ж передається між людьми. У ВООЗ нагадали, що наявність мутацій у коронавіруса - це "нормальна справа" і що зміни подібного типу у вірусу спостерігаються з самого початку спалаху COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?