Тварини заражаються COVID-19 від людей. У ВООЗ б'ють на сполох, а в Данії знищують всіх норок
Категорія
Світ
Дата публікації

Тварини заражаються COVID-19 від людей. У ВООЗ б'ють на сполох, а в Данії знищують всіх норок

Тварини заражаються COVID-19 від людей. У ВООЗ б'ють на сполох, а в Данії знищують всіх норок
Джерело:  online.ua

Уже в шести країнах зафіксовано спалах коронавіруса серед тварин, яких заразили люди. Вірус SARS-CoV-2, зокрема, виявили у норок на фермах в Данії, Нідерландах, Іспанії, Швеції, Італії та США. У ВООЗ б'ють на сполох через спалахи коронавіруса серед тварин, так як це не тільки норки, а й собаки, домашні кішки, леви і тигри. В організації закликають захищати їх від заражених людей. Але влада Данії вирішили піти на радикальні заходи і вбити всіх норок в країні. Копенгаген боїться, що при передачі коронавіруса між людиною і тваринами може виникнути генетична модифікація вірусу, а якщо коронавірус мутує, то це призведе до того, що всі вакцини, які розробляються, стануть неефективними. Про це йдеться в опублікованому 7 листопада інформаційному бюлетені ВООЗ, передає ONLINE.UA.

На даний момент шість держав, а саме Данія, Нідерланди, Іспанія, Швеція, Італія і США, повідомили до Світової організації з охорони здоров'я тварин про наявність вірусу SARS-CoV-2 у норок на фермах. Норки заражаються від інфікованих коронавірусів людей. Незважаючи на те що передача коронавіруса від тварини до людини можлива, в основному він все ж передається між людьми. При цьому в ВООЗ визнали, що з червня 2020 року в Данії коронавірус був переданий людині від норки 214 раз. У 12 випадках це була "унікальний різновид" вірусу.

"Усі 12 випадків були виявлені в Північній Ютландії (регіон Данії). Клінічна картина у цих пацієнтів була аналогічна тій, що у пацієнтів з SARS-CoV-2. Проте цей різновид, відомий як різновид "вогнища 5", має комбінацію мутацій або змін, які раніше не спостерігалися", - відзначили в ВООЗ.

Представники Всесвітньої організації охорони здоров'я закликають Данію відмовитися від знищення всіх норок на фермах. Там зазначають, що наявність мутацій у коронавіруса - це "нормальна справа" і що зміни подібного типу у вірусу спостерігаються з самого початку спалаху COVID-19.

Тим часом уряд Данії ухвалив рішення закрити на карантин Північну Ютландію. Жителям регіону заборонено залишати його територію. Закрили також бари, ресторани, а школярів старших класів перевели на дистанційне навчання. Обмеження зв'язали зі спалахом нового типу коронавіруса, який мутував. Він нібито передається людині від норки. За два дні до цього уряд постановив знищити всіх норок в країні, тобто більше 15 мільйонів тварин хочуть вбити через побоювання, що після мутації вірус COVID-19 в нірці може поставити під загрозу ефективність вакцини від коронавіруса.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на початку пандемії коронавірус виявили у норок в Нідерландах. Вони стали першими тваринами в цій країні, які заразилися інфекцією від людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?