Трампа хочуть достроково усунути від влади через протести в США
Категорія
Світ
Дата публікації

Трампа хочуть достроково усунути від влади через протести в США

Трампа хочуть достроково усунути від влади через протести в США
Джерело:  online.ua

Масові протести в США і штурм Капітолію можуть обернутися для чинного президента США Дональда Трампа достроковою відставкою. Навіть соратники глави Білого дому вважають його винним у тому хаосі, що відбувається в Вашингтоні, тому підтримують пропозицію урядовців США задіяти 25-ту поправку до Конституції США - вона дозволяє достроково усунути Трампа і передати повноваження американського лідера віце-президенту Майку Пенсу. Республіканці вважають, що ще два тижні перебування Трампа при владі можуть привести до нових безладів і сутичок, а це негативно позначиться на іміджі політичної сили. Вони готові виступити проти Трампа, але поки такі плани знаходяться лише на стадії обговорення і ніякого голосування поки не проводилося. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Axios.

Як відомо, 25-а поправка до Конституції США передбачає перехід влади від президента до віце-президенту в разі імпічменту першого з них. Підставою для відставки Трампа в даному випадку може стати "нездатність президента виконувати свої обов'язки", оскільки він фактично самоусунувся від прийняття рішень щодо повернення під контроль влади захопленого протестуючими Капітолію. Важливо додати, що в історії США ця поправка вже неодноразово використовувалася. Так, після вбивства президента США Джона Кеннеді цей пост зайняв віце-президент Ліндон Джонсон. Відставка Річарда Ніксона після Уотергейтського скандалу привела до того, що главою держави став Джеральд Форд.

До речі, після штурму Капітолію прихильниками Трампа його соратники стали подавати у відставку. Свою посаду достроково покинув заступник радника Трампа з питань національної безпеки Метью Поттінгер. Також троє топових помічників Трампа з питань національної безпеки, зокрема радник з питань національної безпеки Роберт О'Браєн і заступник керівника апарату Білого дому Кріс Лідделл, розглядають можливість подати в відставку через реакцію Трампа на заворушення в Конгресі США. Уже відомо про звільнення керівниці апарату першої леді США Стефані Грішем. Вона не уточнила, чи став причиною її рішення штурм Капітолію, але зазначила, що насильство в Конгресі стало для неї "останньою краплею". Також у відставку подала соціальна секретарка Білого дому Ріки Нікета.

Нагадаємо, президентський термін Трампа закінчується 20 січня. Затвердження підсумків президентських виборів в США мало відбутися напередодні, 6 січня, але засідання Конгресу довелося призупинити через заворушення, які влаштували в будівлі Капітолія прихильники Трампа. Вони штурмували будівлю і проникли в зал засідань сенату, а також кабінети високопоставлених осіб. Штурм Капітолію завершився жорсткою зачисткою заколотників. У зіткненнях протестуючих з поліцією постраждали кілька людей, загинули четверо осіб. У Вашингтоні екстрено була оголошена комендантська година, яка триватиме до 20 січня, дня інавгурації Байдена. 7 січня засідання Конгресу відновилося, по його завершенню будуть затверджені результати виборів і оголошено ім'я нового президента США.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як світ відреагував на заворушення в США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?