Трамп підписав указ про помилування в останній день свого президентства
Категорія
Світ
Дата публікації

Трамп підписав указ про помилування в останній день свого президентства

Трамп підписав указ про помилування в останній день свого президентства
Джерело:  online.ua

20 січня, в останній день свого президентства, Дональд Трамп підписав прощальний указ про масове помилування. У список увійшли 73 людини. У їх числі: колишній радник Трампа Стівен Беннон, американський підприємець Елліотт Бройді, репери Ліл Уейн і Кодак Блек. Повний список помилуваних Трампом людей опублікувала пресслужба Білого дому. Самого Трампа і членів його сім'ї в списку немає, передає ONLINE.UA.

Як відомо, Стівен Беннон був одним з ключових радників Трампа під час його президентської кампанії 2016 року, а потім він отримав призначення на посаду старшого радника і головного стратега Білого дому. Влітку 2020 року Беннон був звинувачений в шахрайстві через кампанії зі збору коштів на підтримку будівництва стіни на кордоні між США і Мексикою. За версією слідства, Беннон і ще кілька наближених до нього осіб привласнили частину коштів з 25 млн доларів, які збирали в рамках кампанії "Ми будуємо стіну" через неурядові організації.

"Президент Трамп повністю помилував Стівена Беннона. Прокуратура переслідувала Беннона за звинуваченням у шахрайстві, пов'язаному з його участю в політичному проекті. Г-н Беннон був важливим лідером консервативного руху і відомий своєю політичною проникливістю", - сказано в повідомленні Білого дому.

Також Трамп помилував політконсультанта Республіканської партії Пола Еріксона, який мав відношення до справи імовірної російської шпигунки Марії Бутиної, з якої був у любовних зв'язках. Еріксон в липні 2020 року був засуджений до 7 років тюремного ув'язнення за шахрайство.

"Еріксона засудили на підставі фальшивки про російську змову. Після того, як не знайшлося підстав звинуватити його в чомусь щодо зв'язків з Росією, його звинуватили в дрібному фінансовому злочині", - відзначили в Білому домі.

У списку помилуваних Трампом знаходяться десятки бізнесменів і чиновників. Але ексспівробітника Агентства національної безпеки Едварда Сноудена і засновника організації WikiLeaks Джуліана Ассанжа Трамп відмовився помилувати. Також в списку немає його самого, членів його сім'ї та адвоката Руді Джуліані. Хоча раніше американські ЗМІ повідомляли, що Трамп може помилувати самого себе. Тоді наголошувалося, що Трамп обговорював з помічниками юридичні і політичні наслідки цього кроку, оскільки вважає, що його противники організують його переслідування після відходу з поста.

Нагадаємо, президентський термін Трампа закінчується 20 січня, коли відбудеться інавгурація Джо Байдена, який переміг на виборах. Затвердження підсумків президентських виборів в США мало відбутися 6 січня, але засідання Конгресу довелося призупинити через заворушення, які влаштували в будівлі Капітолія прихильники Трампа. Вони штурмували будівлю і проникли в зал засідань сенату, а також кабінети високопоставлених осіб. Штурм Капітолію завершився жорсткою зачисткою заколотників. У зіткненнях протестуючих з поліцією постраждали кілька людей, загинули п'ятеро людей. У Вашингтоні екстрено була оголошена комендантська година, а Трампу за той демарш загрожує імпічмент.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 20 січня відбудеться інавгурація Джо Байдена. Пряму трансляцію заходу можна дивитися тут.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?