Трамп ризикує достроково втратити владу: у Конгресі говорять про 25-ту поправку
Категорія
Світ
Дата публікації

Трамп ризикує достроково втратити владу: у Конгресі говорять про 25-ту поправку

Трамп ризикує достроково втратити владу: у Конгресі говорять про 25-ту поправку
Джерело:  online.ua

Американського президента Дональда Трампа можуть позбавити повноважень достроково через його деструктивний вплив на становище країни. Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі виступила з офіційним зверненням до віцепрезидента Майка Пенса з цього приводу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на її заяву.

За уточненими деталями, до звернення приєднався сенатор від Нью-Йорка Чак Шумер, який очолює Демократичну партію у верхній палаті Конгресу.

"Цього ранку сенатор Шумер і я звернулися до віцепрезидента Пенса із закликом про використання 25-ї поправки, що дозволяє віцепрезиденту та більшості кабінету усунути президента. Ми ще не отримали відповіді від віцепрезидента", - оголосила Пелосі напередодні.

Вона зауважила, це дозволить не поглибити суспільно-політичну кризу, яка спалахнула після виборів.

"Небезпечні рішення президента вказують на необхідність його негайного відсторонення від офісу. Ми чекаємо на відповідь віцепрезидента, який разом з кабінетом вшанує свою присягу перед конституцією та американцями", - додала спікерка.

Нагадаємо, 25-ту поправку до конституції ухвалили 1967 року. Вона передбачає, що віцепрезидент може оголосили лідера країни неспроможним виконувати обов'язки, що призведе до його усунення. Таким чином, до наступних виборів крісло президента обіймає його "права рука".

Фактично такий порядок передачі влади існував ще з 1841 року, однак неточність попередніх формулювань, ймовірно, не давала спокою законотворцям. Тоді не визначалося, чи стає віцепрезидент президентом, чи він тільки виконує відповідні обов'язки.

25-та поправка поставила крапку в суперечці.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент Дональд Трамп, який незабаром втратить посаду, виступив з першою заявою про захоплення будівлі Капітолію натовпом протестувальників. Він фактично відхрестився від причетності до них.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?