Трамп ввів кримінальну відповідальність за допінг. Росія вже готує відповідь
Категорія
Світ
Дата публікації

Трамп ввів кримінальну відповідальність за допінг. Росія вже готує відповідь

Трамп ввів кримінальну відповідальність за допінг. Росія вже готує відповідь
Джерело:  online.ua

Після гучного допінгового скандалу за участю Росії на Олімпіадах минулих років, через який російські спортсмени втратили багатьох медалей, чинний глава США Дональд Трамп вирішив захистити американських спортсменів від міжнародних змов. Він підписав так званий акт Родченкова, який передбачає штраф і тюремне ув'язнення для тих, хто причетний до допінгової змови на міжнародних змаганнях за участю американських спортсменів. Закон передбачає до 10 років в'язниці і 250 тисяч доларів штрафу для кожного порушника, і штраф в розмірі 1 млн доларів, якщо закон порушить група осіб. У Росії вже істерично відреагували на рішення Трампа. Міністр спорту РФ Олег Матицин вимагає негайно розробити заходи, які допоможуть мінімізувати ризики для російських спортсменів. Що передбачає акт Родченкова, який ввів в дію Трамп, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Білого дому.

Закон про боротьбу з допінгом носить ім'я ексдиректора московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, так як саме він повідомив WADA (Всесвітнє антидопінгове агентство - ред.) про масштабне використання допінгу російськими спортсменами на міжнародних змаганнях, зокрема на Олімпіаді-2014 в Сочі, що підтримувала російська влада. Він передбачає можливість кримінального переслідування з боку США будь-якої людини, якщо вона причетна до допінгових змов на міжнародних змаганнях. Міжнародним, згідно з документом, вважається змагання, в якому бере участь як мінімум один американський і три іноземних спортсмена, і які проводяться відповідно до правил WADA. Закон також передбачає відшкодування збитку для спортсменів, які постраждали через шахрайство з допінгом, і захист інформаторів, які повідомлять про допінгові шахрайства.

Як відомо, Конгрес США ще в 2019 році підтримав акт Родченкова. У листопаді 2020 року його схвалив Сенат. Закон вступив в силу відразу після підписаня Трампом.

Важливо відзначити, що в Кремлі обурилися прийнятим в США законом про боротьбу з допінгом. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російська влада стурбована спробами США "поширити свою юрисдикцію на інші країни".

Втім, даний закон критикували і у Всесвітньому антидопінговому агентстві і Міжнародному олімпійському комітеті. Зокрема WADA вважає, що такий закон може підірвати глобальний антидопінговий контроль, адже раніше жодна країна не заявляла, що може притягнути до відповідальності за шахрайство з допінгом на змаганнях за межами своєї території.

Нагадаємо, після допінгового скандалу, який розкрив Родченков, російську збірну відсторонили від участі в Олімпійських іграх-2018 в Південній Кореї. У 2019 виконавчий комітет WADA на чотири роки позбавив Росію права брати участь у великих міжнародних турнірах, включаючи Олімпіадами і чемпіонатами світу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що колишній глава Міжнародної федерації легкої атлетики (ІААФ) Ламін Діак зізнався у свідомому приховуванні проб росіян - він розкрив нові факти допінг-скандалу, пов'язаного з російськими атлетами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?