Трампа дозволили притягнунути до відповідальності за справу про штурм Капітолія
Категорія
Світ
Дата публікації

Трампа дозволили притягнунути до відповідальності за справу про штурм Капітолія

Трампа дозволили притягнунути до відповідальності за справу про штурм Капітолія
Джерело:  online.ua

Колишній президент США Дональд Трамп може бути притягнутий до відповідальності в суді за спробу захоплення Капітолія у січні 2021 року. Про це повідомило Міністерство юстиції США.

Джерело: Washington Post

Обвинувачення Трампа

У газеті розповідають, що двоє поліцейських Капітолія США та 11 членів Палати представників від Демократичної партії домагаються притягнення попереднього президента США Дональда Трампа до відповідальності за тілесні ушкодження, які вони отримали під час заворушень.

Звернення до громадськості з питань, що становлять суспільний інтерес, є традиційною функцією президента, і зовнішній периметр Офісу президента включає величезну сферу таких виступів. Але цією традиційною функцією є публічна комунікація. Це не включає підбурювання до неминучого приватного насильства, — написали адвокати цивільного відділу Міністерства юстиції

Позов було подано згідно з законом, написаним після Громадянської війни у США. Цей закон дозволяє відшкодовувати збитки у разі застосування сили, погроз або залякування з метою перешкоджання державним службовцям виконувати свої обов’язки.

В кінці минулого року апеляційний суд обговорював, чи було це "виконанням Трампом своєї роботи", коли він залучив тисячі своїх прихильників до Вашингтона шляхом обману, сказавши їм "боротися як бісам", щоб утримати Конгрес від затвердження результатів виборів 2020 року.

До висновку апеляційний суд не дійшов, тому звернувся до Департаменту юстиції з проханням висловити свою думку.

На відповідь пішло багато місяців, але тепер Мін’юст зміг її сформулювати.

Президенти іноді можуть використовувати жорстку риторику. І деякі, хто чує таку риторику, можуть надмірно відреагувати або навіть відповісти насильством, – заявили адвокати Міністерства юстиції.

Окружний суд, розглянувши цей позов, постановив, що Перша поправка не захищає поведінку Трампа.

Трампу також загрожує можливе кримінальне переслідування з боку Міністерства юстиції за його спроби скасувати результати президентських виборів 2020 року.

Штурм Капітолія

Штурм Капітолія США — насильницькі протести, які відбулися 6 січня 2021 року у Вашингтоні. Їх організували група прихильників Дональда Трампа, метою яких було змінити результати президентських виборів 2020 року, у яких переміг Джо Байден.

Учасники протестів захопили будівлю Капітолія США, що призвело до загибелі п'яти людей та змусило членів Конгресу США тимчасово евакуюватися, однак це не завадило сертифікації результатів виборів.

Усього було порушено 55 кримінальних справ через заворушення.

Джо Байден заявив, що учасники заворушень в Капітолії є «внутрішніми терористами», назвавши винним у цьому Дональда Трампа.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?