Третій Український Жіночий Конгрес визначив новий порядок денний ґендерної політики країни
Категорія
Україна
Дата публікації

Третій Український Жіночий Конгрес визначив новий порядок денний ґендерної політики країни

Третій Український Жіночий Конгрес визначив новий порядок денний ґендерної політики країни
Джерело:  online.ua

У Києві завершив роботу Третій Український Жіночий Конгрес. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт заходу.

Протягом двох днів – 10-11 грудня на одній платформі працювало 9 дискусійних майданчиків, де виступило 90 спікерів – представників української влади усіх рівнів та громадськості, а також високих гостей НАТО, Ради Європи, ООН та інших міжнародних організацій. Конгрес також об’єднав 700 учасників та учасниць з різних куточків світу.

На дискусійних платформах обговорили питання рівного доступу до політичної та економічної участі жінок, залучення їх у сектор безпеки та миробудування, трудові права жінок, боротьбу з ґендерно обумовленим насильством, а також подолання стереотипів та посилення ґендерної освіти і виховання.

У своєму виступі на відкритті конгресу Перша леді України Олена Зеленська ініціювала приєднання України до «Партнерства Біарріц», що виступає за утвердження ґендерної рівності.

«Неможливо бути у світовому контексті й не приділяти гідної уваги та не робити конкретних кроків у сфері гендерної рівності», – наголосила дружина президента.

Топ-спікери з міжнародних організацій закликали Україну посилювати представництво жінок у владі. За словами Спеціальної представниці генсекретаря НАТО з питань жінок, миру та безпеки, важливо впроваджувати політику рівних прав, не просто збільшуючи їхню кількість у владі, а посилюючи їхній вплив на прийняття рішень.

«Необхідно включати гендерну перспективу у всі процеси та всі реформи, і робити це мейнстрімом від самого початку реформування будь-якої галузі», – вважає Хатчінсон.

Голова Верховного суду Валентина Данішевська під час дискусії щодо ролі жінок у правоохоронній діяльності зауважила, що права людини невіддільні від прав жінок. А Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба зазначив, що запровадження політики рівних можливостей дає потужний економічний ефект.

«Питання ґендерної рівності має стати нормою, буденністю операційної роботи будь-якого органу влади. По-друге, є купа досліджень, які показують, що запровадження гендерної рівності в економіці розкриває шалений економічний потенціал. Мільярди доларів заховані у рівних можливостях для чоловіків і жінок у секторі економіки», – сказав він.

Як зазначила віцеспікерка Верховної Ради України, співголова МФО «Рівні можливості» Олена Кондратюк, «рівність чоловіків і жінок – це сила і синергія різноманіття, це свідома взаємоповага.

«Ґендерна рівність – це не данина моді чи чужоземна екзотика, яку хочеться спробувати. Рівність чоловіків і жінок має стати нормою в Україні, як це є в цивілізованих країнах, передусім, країн-членів Європейського союзу і НАТО», - вважає вона.

Олена Кондратюк також закликала до щоденної роботи над впровадженням політики рівних прав в Україні. І подякувала всім учасникам, гостям і партнерам за те, що вдалося підняти розмову по рівні права жінок та чоловіків на такий високий рівень.

Зі свого боку народна депутатка України, співголова МФО «Рівні можливості» Марія Іонова закликала починати спільну роботу на всіх рівнях влади.

«Ми впевнені, що разом з нашими партнерами ми починаємо готуватись до наступного Четвертого Українського Жіночого конгресу», – додала вона.

Як повідомляв ONLINE.UA, завершення Третього Українського Жіночого Конгресу було означено створенням резолюції. Вона адресована Верховній Раді, уряду й іншим структурам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?