Це буде угода з дияволом: експерт застеріг уряд від «мирової» з Коломойським
Категорія
Україна
Дата публікації

Це буде угода з дияволом: експерт застеріг уряд від «мирової» з Коломойським

Це буде угода з дияволом: експерт застеріг уряд від «мирової» з Коломойським
Джерело:  online.ua

Фінансовий експерт та інвестиційний банкір Сергій Фурса вкрай негативно оцінює плани українського уряду «знайти компроміс» з олігархом Ігорем Коломойським щодо справи Приватбанку. На його переконання, це поставить під питання подальшу співпрацю з МВФ та погіршить інвестиційний імідж нашої держави. Про це Фурса заявив на своїй сторінці Facebook.

«Цей компроміс – не розмова про те, як він (Коломойський) поверне 5,5 млрд доларів, відразу або частинами. Це той компроміс, який завжди називали червоною лінією всі наші західні партнери. Це той компроміс, який може закрити перед Україною можливість співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це той компроміс, який, фактично, є капітуляцією держави перед олігархом», – пише експерт.

За словами Фурси, користуючись великим політичним впливом в Україні, Коломойський хоче захистити свої закордонні активи від Лондонського суду. Експерт вважає, що олігарх використовує тактику «попроси 20, щоб отримати 10». Під цим він має на увазі угоду, за якою український уряд добровільно відмовиться від судових претензій проти Коломойського взамін на відмову олігарха від більшої частини акцій Приватбанку.

Варто відзначити, що ще в травні Сергій Фурса описав сценарій входження в капітал Приватбанку в якості міноритарного акціонеру, як найбільш прийнятний для олігарха. «Мирова угода» не тільки вирішить проблему Коломойського з арештом майна за кордоном, але й дозволить управляти найбільшим банком України через підконтрольний йому «державний» менеджмент. Враховуючи величезний капітал банку, Коломойський знову почне кредитувати свої компанії – тепер вже за рахунок 155 мільярдів гривень, які держава вклала в Приватбанк у 2017 році.

Ще один ризик для України подібна мирова угода несе в припиненні співпраці з МВФ та відтоку іноземних інвестицій.

«…Ті інвестори, які ще місяць тому були фанатами нової України, починають говорити про те, що глибоко розчаровані…», – пише Фурса.

Фінансист припускає, що компроміс між урядом та Коломойським буде скріплений рішенням Апеляційного суду, який незабаром може визнати націоналізацію Приватбанку незаконною.

 «Аудит і розслідування після націоналізації виявили, що Приватбанк працював як пилосос, виводячи гроші вкладників на рахунки пов'язаних осіб. І саме це призвело до витрат усіх платників податків в розмірі 5,5 млрд доларів. І тепер, коли злочинець вже близький до покарання, він отримує «політичне вікно можливостей», через яке летять пляшки із запальною сумішшю і статті в Financial Times, де говорять про компроміс», – додає експерт.

Нагадаємо, що в сьогоднішньому номері газети Financial Times стверджується, що прем’єр-міністр Гончарук «готовий до компромісу» з Коломойським.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?